IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънският премиер Виктор Понта оцеля и след втория вот на недоверие

Опозицията поиска вота заради разразилия се корупционен скандал

15:23 | 29.09.15 г.
<p>
	Премиерът на Румъния Виктор Понта. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Румъния Виктор Понта. Снимка: Ройтерс

Румънският министър-председател Виктор Понта успя да оцелее и след втория за последните четири месеца вот на недоверие, окопавайки се още по-силно властта, след като опозицията поиска оставката му заради корупционен скандал, съобщава Bloomberg.

Депутатите от управляващата коалиция бойкотираха гласуването във вторник в Букурещ, оставяйки опонентите на Понта в 550-членния парламент с 276 по-малко гласа от нужните за отстраняването му.

Следващ вот на недоверие може да бъде проведен най-рано през февруари, посочва информационната агенция.

Натискът върху Понта да си подаде оставката става все по-голям, след като той стана първият все още управляващ премиер на Румъния с наказателно производство по обвинения, включващи пране на пари от времето, когато е бил адвокат. Макар че президентът Калус Йоханис многократно е призовавал Понта да се оттегли, неговата партия му оказва нужната подкрепа, за да успее той да приключи мандата си преди изборите през следващата година.

„Президентът Йоханис заяви пред американските инвеститори, че икономиката на Румъния се справя добре, че сме фактор за стабилност в региона и аз съм съгласен с това“, заяви Понта пред депутатите преди вота. „Мисля, че нещата трябва да продължат по същия начин“, допълни той.

Румънската лея е поевтиняла с 0,2% до 4,4251 за евро, като годишната ѝ печалба спадна до 1,2%, показват данни на Bloomberg. Доходността по държавните облигации, деноминирани в евро, с падеж през 2024 г. се е повишила с четири базисни пункта до 2,66%.

Социалдемократите на Понта, заедно с двата по-малки коалиционни партньора в коалицията, потвърдиха на 21 септември, че ще останат зад премиера, тъй като управлението му е добро и искат да запазят властта преди изборите през декември 2016 г. Опозиционният лидер Алина Горгиу призова лидерите на коалицията „да направят избор между благосъстоянието на хората и политическия егоизъм, с който остават на власт“.

Понта вече оцеля веднъж при вота на недоверие през юни и успя да запази имунитета си, спирайки разследването в конфликт на интереси. Социалдемократите изостават след Либералната партия, според последното социологическо проучване за изборите през следващата година, като събират 37% от гласовете спрямо 45% на опозицията. Проучването на Inscop от юли допуска грешка от 3 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още