IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виктор Понта бе обвинен във фалшифициране на документи и пране на пари

Нанесените щети от незаконните действия на премиера възлизат на 12 хил. долара

18:18 | 17.09.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Румънският премиер Виктор Понта бе обвинен официално във фалшифициране, пране на пари и в съучастничество в група за укриване на данъци.

Разследванията срещу Понта, които започнаха през юни, са приключили и сега предстои да започне съдебна процедура в румънския Върховен съд, въпреки че все още не е насрочена дата за делото. Някои от активите на румънския премиер бяха замразени през юли, припомня Bloomberg. 

Понта отрича обвиненията и твърди, че изтича непълна информация с цел манипулиране на общественото мнение, предава Ройтерс. Той отказва да подаде оставка и ще бъде първият премиер с дело срещу него по време на мандата му.

Престъпленията, в които е обвиняван премиерът, са извършени по време на кариерата му като адвокат, преди да стане премиер през 2012 г. 

Понта е първият действащ румънски премиер, срещу когото е повдигнато обвинение, а върху негово имущество бе наложен запор.

Румънският премиер е подсъдим по т. нар. дело "Турчени-Ровинари". Това са енергийни комплекси в Румъния. Понта е обвинен в 17 престъпления за фалшификация на документи, съучастие в данъчни измами и пране на пари.

Специализираната прокуратура в борба с корупцията в Румъния е привлякла още четирима по обвиненията за корупция.  Подсъдим по делото е още неговият близък сътрудник и съпартиец Дан Шова, който е обвинен, че е спечелил незаконно 870 хил. долара като адвокат в приватизацията на енергийните комплекси и е унищожил компютърни файлове, за да прикрие следите си.

Според следователите нанесените щети от незаконните действия на премиера възлизат на 51 300 румънски леи, или 12 000 долара.

Делото идва в ключов за Понта момент. Румънските парламентарни избори предстоят през есента на 2016 г., а обвиненията в корупция най-вероятно ще помрачат шансовете на Понта. През 2014 г. той загуби в президентските избори срещу Клаус Йоханис, като събра 40% от гласовете. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
driverf1
преди 8 години
По този начин ще бъдат безпристрастни в решенията си.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
driverf1
преди 8 години
Тоя Понта "крал".....,"крал".....,та не се спрял......цели 12000 $.....Смях.....Май тяхната антикорупционна комисия трябва на разменни начала да почеше и българските политици.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 8 години
Цели 12 хил. долара.. така работи поръчковото правосъдие. Дето толкова много го искаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още