IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния намалява ДДС за водата на 9 на сто

Правителството също така изтегля с една година по-рано намаляването на данъка върху дивидентите на 5%

13:15 | 23.10.15 г.
Румъния намалява ДДС за водата на 9 на сто

Румънското правителство отново променя Данъчния кодекс, съобщава в. "Ромъния либера" и уточнява, че данък добавена стойност (ДДС) за водата ще бъде намален от 1 януари на 9%. Данъкът върху дивидентите пък ще стане 5%, информира още вестникът, като се позовава на информация на агенция Медиафакс.

ДДС за водата за бита и за промишлени нужди намалява от 20% на 9% от началото на следващата година. Мярката ще струва 250 милиона леи, според министъра на финансите Еуджен Теодорович. Според него с намаляването на данъка потреблението ще нарасне, а цените на редица продукти и услуги в икономиката ще намалеят.

Правителството също така изтегля с една година по-рано намаляването на данъка върху дивидентите на 5%, посочва още "Ромъния либера".

Таванът за малките предприятия ще бъде увеличен от 65 хил. евро на 100 хил. евро, но те ще бъдат облагани различно в зависимост от броя на служителите. Запазва се данък върху приходите от 3% за фирмите без служители, но той ще падне на 2%, ако фирмата има един служител, и на 1%, ако са ангажирани двама души. Данъчното облекчение се прилага за работещи на пълен работен ден или на норма, която обаче с натрупване стига до пълна, като работещите трябва да бъдат запазени на длъжност непрекъснато за известен период от време.

Също така правителството ще изключи университетските образователни институции от плащане на данък върху печалбата, съобщава "Ромъния либера".

Икономическото издание Економика.нет цитира друго изявление на министъра на финансите Еуджен Теодорович по повод посещението на мисия на Международния валутен фонд (МВФ) в Румъния за оценка на икономическата ситуация в страната след изтичането на двугодишното предпазно споразумение.

Възможно ново споразумение с МВФ може да бъде обсъдено през март 2016 г., когато се очаква връщане на екипа на МВФ в Румъния, заяви вчера министърът на финансите. Според него разговорите трябва да визират само общата рамка на споразумението, а детайлите по него трябва да бъдат дискутирани и поети като отговорност от самото правителство.

МВФ предупреди за риск от задълбочаване на бюджетния дефицит в Румъния, ако правителството запази своя проект за данъчни облекчения, придружен с "бързи" увеличения на заплатите. Според Фонда планираните намаления на данъци и увеличения на заплати ще тласнат бюджетния дефицит до близо 3% през 2016 г. и над това равнище през 2017 г.

Румънският парламент прие това лято нов данъчен кодекс, включващ редица понижения на данъци, включително намаляване на ДДС от 24 процента на 20 процента от 1 януари 2016 г. Освен това лявото правителство предвижда сериозни увеличения на заплатите в държавния сектор от декември.

Министърът на финансите обаче смята, че бюджетният дефицит догодина ще бъде под 3%, според методологията на ESA.

Румъния излезе от тежка рецесия благодарение на спешен заем от 20 млрд. евро от международните кредитори през 2009 г., припомня Економика.нет.

Предпазното споразумение от 2013 г., което изтече през септември, бе 10-то поред между Румъния и МВФ за последните 23 години и трето поред от началото на кризата през 2009 г., припомня изданието.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още