fallback

Русия с предложение за преструктуриране на дълга на Украйна

Президентът Путин заяви, че Русия е готова да получава по 1 млрд. долара годишно в продължение на три години

21:55 | 16.11.15 г. 7

Русия е готова да преструктурира дълга за 3 млрд. долара на Украйна, съобщава Bloomberg, цитирайки руския президент Владимир Путин.

Русия е готова да получава по 1 млрд. долара на година от 2016 до 2018 г. от Украйна и да отложи всяко плащане за тази година, заяви Путин пред репортери по време на пресконференцията на срещата на Г 20 в Анталия, Турция, в понеделник. Русия е предложила „по-добри“ условия за преструктуриране на украинския дълг в сравнение с исканията на Международния валутен фонд (МВФ), каза още Путин.

Предложението идва, след като месеци наред Русия отказва да участва в преговори за преструктуриране на дълга на Украйна, чийто срок за изплащане е през декември. Русия заяви, че облигациите за 3 млрд. долара са държавен дълг и не подлежат на същите преговори за преструктуриране, които Украйна проведе с частните кредитори.

Русия закупи облигациите през 2013 г. като част от обещана помощ за 15 млрд. долара, след като тогавашният президент на Украйна Виктор Янукович отхвърли асоциирано споразумение с Европейския съюз за сметка на по-близки отношения с източната си съседка.

Русия чака гаранции от САЩ, ЕС или международни финансови организации по изплащането на дълга на Украйна, допълни Путин.

За момента обаче украинското министерство на финансите твърди, че не е получавало предложение за преструктуриране от Русия, посочва ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:57 | 12.09.22 г.
fallback