IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия може да съди Украйна заради спорния дълг от 3 млрд. долара

Руското финансово министерство не участва в процедурата за преструктуриране на дълговете на Украйна, обяви финансовият министър Антон Силуанов

15:45 | 02.11.15 г. 5
Русия може да съди Украйна заради спорния дълг от 3 млрд. долара

Русия вероятно ще се обърне към съда заради спорния украински дълг от 3 млрд. долара. Това съобщи пред журналисти зам.-министъра на финансите на Русия Сергей Сторчак, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

"Вариантът, при който страните се споразумяват извън съдебния процес, винаги е съществувал в някакви граждански правоотношения. Друго нещо е при какви условия и при какви обстоятелства“, коментира Сторчак.

Той допълни, че ако украинската страна не извърши необходимите плащания през декември, ще стартират „всички процедури, свързани със заложените в проспекта на емисията процедури“.

Припомняме, че Украйна започна процедура за преструктуриране на дълга, част от която са и облигации за 3 млрд. долара с матуритет през декември, по които Киев трябва да осъществи плащания към Москва.

Киев смята, че руският дълг е търговски и твърди, че той трябва да бъде третиран като всеки друг, включен в преструктурирането. Русия обаче настоява, че той трябва да се разглежда като „държавен“ дълг. Това обаче на практика означава, че ако Украйна не осъществи плащането към Русия по облигациите, Международният валутен фонд (МВФ) трябва да преустанови помощта си към страната.

Правителството на Украйна предложи на Москва споразумение с краен срок 29 октомври. Двете страни обаче не успяха да се договорят в този срок. Преди това премиерът на Украйна Арсений Яценюк предупреди, че страната му е готова да търси правата си в съда.

Сторчак коментира днес, че стартирането на съдебна процедура не е толкова лесно и изисква време.

По-рано финансовият министър Антон Силуанов посочи, че министерството му не участва в процедурата за преструктуриране на дълговете на Украйна. Той настоява, че дългът на Киев към Москва не може да се приравни към дълговете към частни кредитори, тъй като е с различен статут. Според него украинските власти многократно са информирани от руската страна, че Русия очаква Украйна да изплати дълга си по облигациите напълно и навреме.

Силуанов също заплаши Украйна със съд, ако плащането не бъде осъществено навреме и в пълен размер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 1
крас
преди 8 години
ОБЯВЯВАНЕТО НА ФАЛИТА НА УКРАЙНА Е ВЪПРОС НА ВРЕМЕ.Всъшност за каква УКРАЙНА става въпрос?Такава държава вече просто вече не съществува!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 3
michaelis15
преди 8 години
май ше им вземат не Източна Украйна а половината Украйна за тея пари, тя даже и цялата толкова не струва в момента .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 3
vzhekoff
преди 8 години
Те хохлите всеки дълг смятат за "спорен". Да видим дали МВФ ще се огъне и каква ще е ракцията на китайците, че утре и техните щатски облигации може да се превърнат в "спорни" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
mrynmryn
преди 8 години
Вероятно това "Украйна започна процедура за преструктуриране на дълга, част от която са и облигации за 3 млрд. долара с матуритет през декември, по които Киев трябва да осъществи плащания към Москва.Киев смята, че руският дълг е търговски и твърди, че той трябва да бъде третиран като всеки друг, включен в преструктурирането. Русия обаче настоява, че той трябва да се разглежда като държавен дълг."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
vzhekoff
преди 8 години
Само не разбрах кое му е "спорното" на този дълг ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още