IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият лидер на икономиката - следващият наболял въпрос в Турция

Изборът на новия кабинет ще бъде решаващ за турската икономика, оценявана на 720 млрд. долара

09:11 | 22.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Политическата драма в Турция не приключи с изборите през този месец – спорният въпрос за това кой ще управлява икономическата политика на новия кабинет все още е налице, коментира Bloomberg.

Повечето трейдъри подкрепят включването на действащия министър на финансите Мехмет Шимшек и бившия заместник министър-председател Али Бабачан. Те ръководиха икономиката по време на 13-те години управление на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), подкрепяйки ръста на икономиката и намалявайки инфлацията от 104% през 90-те.

„Тези две имена са важни не само защото са общоприети, но и защото са смятани за достатъчно висикопоставени, за да продължат политиката“, казва Пол МакНамара, фондов мениджър в GAM UK Ltd. в Лондон. „Всеки, който е възприеман като говорител на Ердоган, ще представлява голям проблем“, тъй като това увеличава риска от политически натиск върху централната банка за запазване на лихвените проценти ниски, допълва той.

Обявяването на новите министри в правителството е решаващо както за бъдещето на турската икономика, оценявана на 720 млрд. долара, така и за оценката на инвеститорите за политическия риск в страната. Това е поредният етап от политическата сага, която продължава вече месеци и чиято кулминация бяха вторите парламентарни избори през този месец, на които президентът Реджеп Тайип Ердоган успя да си върне мнозинството. На фона на несигурността чуждите инвеститори разпродадоха турските си активи с най-бързия темп, отчитан някога, карайки лирата да поевтинее до рекордно ниски нива.

Оттогава насам лирата укрепва. Тя отчита ръст от 1,8% през ноември, най-голямото повишение сред валутите на развиващите се пазари, следени Bloomberg.

Турция ще подготви и „мини кабинет“, който да ръководи икономическата политика под ръководството на министър-председателя Ахмет Давутоглу. Макар че този мини кабинет решава дава отговор на някои опасения около това кой ще управлява най-голямата икономика в Близкия изток, все пак може да се зародят съмнения относно това кой всъщност е начело.

Структурата му ще бъде „гъвкава“, позволявайки на премиера да кани различни представители за участие по наболели въпроси, твърди източник, пожелал анонимност заради конфиденциалността на плана. Давутоглу ще има ролята на медиатор и ще взима финалните решения, а Ердоган също ще бъде част от системата, казва източникът.

„Давутоглу говори за важността на фискалната дисциплина и структурната реформа“, казва базираният в Лондон Тимъти Аш, ръководител на кредитната стратегия за Европа, Близкия изток и Африка в Nomura International Plc. “Нека да видим дали е готов да измине този път и дали реформаторите ще имат важни позиции в кабинета му“.

Макар че Турция, вносител на нетна енергия, се възползва от по-ниските цени на петрола и забавящото се вътрешно търсене, за да намали дефицита по текущата си сметка, разликата ще бъде най-голямата сред страните от Г 20 като съотношение от производството през тази година, сочат оценки на икономисти, събрани от Bloomberg. Това прави страната особено уязвима към обръщане на посоката на капиталовите потоци, особено предвид перспективите за по-високи разходи за заеми в САЩ.

„Въпросът е каква ще бъде централизираната икономическа политика, като това включва и паричната политика“, казва Луис Коста, ръководител на стратегиите за Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка в Citigroup в Лондон. „Ще мине известно време докато разберем истинската динамика в новия кабинет на ПСР“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още