IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин и Ердоган обсъдиха "концептуални" въпроси за "Турски поток"

Конкретни разговори около проекта ще има след сформирането на новото турско правителство

10:21 | 16.11.15 г. 2
Путин и Ердоган обсъдиха "концептуални" въпроси за "Турски поток"

По време на среща в рамките на форума на Г20 в неделя в Анталия руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган са обсъдили развитието на „Турски поток“, съобщават руски медии. Пред РИА Новости енергийният министър на Русия Александър Новак коментира, че преговорите по проекта ще продължат след сформирането на новото турско правителство.

На въпрос обсъден ли е срок за подписване на споразумение за изграждане на газопровода обаче Новак беше категоричен, че в хода на срещата на двамата държавни глави са били дискутирани само „общи, концептуални въпроси“. „Всички разбират, че по отношение на сроковете – колкото по-бързо, толкова по-добре“, допълни още руският енергиен министър.

Началото на строителството на „Турски поток“ се бави вече няколко месеца, след като Анкара и Москва не успяват да намерят компромис относно намаленията в цената на природния газ, който Турция получава от „Газпром“. През октомври Новак коментира, че отстъпките ще зависят от количествата газ, които страната получава, както и от развитието на съвместните енергийни проекти. Междувременно пък Турция подаде иск в арбитраж срещу високите цени на природния газ.

На фона на тези разногласия все по-явни са нагласите, че „Турски поток“ ще бъде изпълнен само с две тръби, а не както се очакваше по-рано през годината – с четири. Прогнозата на турските власти е, че съоръжението ще заработи най-рано през 2021 година, макар и желанието на Москва е това да стане до 2019 година, когато изтичат договорите за транзит с Украйна.

Има и вариант за реализацията и на „Турски поток“ и на „Южен поток“ (с по две тръби), се коментира в енергийните среди и България активно работи в тази насока, обясниха източници на Investor.bg.

Вчера пък стана ясно, че министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще участва в международния конгрес „Трансформация на енергийните пазари и ролята на Русия в световния енергиен баланс“ в Москва, който се открива на 17 ноември.

По време на разговорите ще бъде обсъдено развитието на международното енергийно сътрудничество, отношенията между доставчиците и потребителите на енергийни ресурси и енергийният диалог, съобщават от българското енергийно министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Хехе... какво турски потоци бре? В западна Сирия руски войски, на северната граница 11 хил. турски аскер чака заповед за нахлуване в Сирия... по-вероятно руснаците и турците да се цунат с ракети некъде по път из Сирия, отколкото из Черно море и в Турция за тръбата... хаха!Люсиенчо, ай да видим първо какво ще остане от ЕС след джамборето в Сирия, дето се задава, па тогава да гледаш на пъп и да говориш за "evropeiskite issiskvania"... че да не станат "европейски изстисквания"... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още