IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: България не се е отказвала от „Южен поток”

То края на август ще тръгне процедурата за избор на кредитор, който да отпусне пари за разплащане с американските централи

16:44 | 18.08.15 г. 12
Т. Петкова: България не се е отказвала от „Южен поток”

България не се е отказвала от „Южен поток”. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде Агенция "Фокус".

„Още от самото начало заявихме, че „Южен поток” е много важен проект за България, който ще доведе до диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ, но трябва да се случи съгласно европейското законодателство. България не се е отказвала от този проект, традиционно имаме добри отношения с Русия и такива ще бъдат те и занапред”, посочи тя.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев допълни, че тръбите за „Южен поток” са на пристанището в Бургас и това трябва да говори красноречиво, че те няма да отидат другаде.

"Дали за „Южен поток”, за „Турски поток” или за някой друг проект, тези тръби ще бъдат използвани и ще има някаква полза за България”, коментира той.

По повод изказването на президента на Русия Владимир Путин от вчера, че Русия ще продължи да развива съвместни проекти с България в областта на енергетиката, Домусчиев заяви, че няма колеги в бизнеса, които да са се отказали да правят бизнес с Русия. „Добра новина е, че Русия смекчи тона към нас, но за съжаление България не може да направи нищо. Ние трябва да се съобразим с Брюксел” , допълни той.

Президентът на Русия Владимир Путин обяви вчера, че Русия ще продължи да развива съвместни проекти с България, включително и в областта на енергетиката, какъвто е “Южен поток”.

Припомняме, че в края на миналата година Путин сложи край на “Южен поток” и вместо него стартира нов проект за газопровод, който да заобикаля територията на Украйна – “Турски поток”. Стартирането му обаче също закъснява, защото Москва още не е подписала споразумението с Турция.

Относно разплащането на Националната електрическа компания (НЕК) с двете американски централи – AES Гълъбово и КонтурГлобал, Петкова посочи, че има интерес това да стане максимално бързо, защото ще влезе в сила ценовото облекчение. "Причината за забавянето е, че трябваше да бъде изчакано ценовото решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), защото на него трябваше да се обоснове НЕК при искането на съответния кредитен ресурс”, обясни тя.

„Разплащането с двете американски централи трябва да се извърши и с двете едновременно, тъй като няма възможност да бъдат извършвани две отделни процедури за искане на кредитен ресурс”, посочи Петкова.

По думите й до края на август ще тръгне процедурата за избор на кредитор.

„С намаляването на цените годишно ще се спестяват 96 милиона лева общо за двете централи. В рамките на оставащия срок на договора спестяванията ще са близо 1 милиард лева. Това са параметрите. Те ще влязат в сила едва когато НЕК се разплати с двете американски централи”, заяви енергийният министър.

Припомняме, че през април НЕК се споразумя с AES Гълъбово и ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 за намаление на цената за разполагаемост (готовността на мощностите да заработят) със съответно 14% и 17% без да се удължава срока на договорите с ТЕЦ-те. Споразуменията бяха одобрени от кредиторите на централите, НЕК, енергийното министерсво и енергийния регулатор. Условието обаче е НЕК да се издължи на двете предприятия.

За целта Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще изтегли заем, с който да се финансира сделката. Един от вариантите е държавата да даде гаранции за заема, но това трябва да бъде разрешено от финансовия министър, тъй като тази година са спрени държавногарантираните заеми, с изключение на този за газовата връзка с Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 1
hipatiga
преди 8 години
Този материал на сайта заслужава внимание.По две прични-първо БГ не се е отказала от Южен поток и второ, търсим пари да платим на американските централи 900 млн.лв. за да спестим много милиони.Ето, това е причината Теменужка Петкова да я наричам майтап-министърка.Нейното говорене дава основание да се използват и по-силни прилагателни.Теменужке,веднага след стартирането на ЮП от младока Драгомир Стойнев бе подложен от твоята политическа компания на убииствен натиск.По заповед на американците, разбира се .Добре, успяхте !Сега казваш,че проекта е жив,че щял да се задвижи.Теменужке,сегашния премиер никога не е бил против ЮП.Борисов все казваше-аз съм за,но да да се спазват правилата на Брюксел за третия енергиен пакет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
Tony
преди 8 години
Отказали сте се от южния паток! Много искате да го поемете заради комисионните, но няма да стане!За радост -домусчиев - трябва да се съобразявате с Брюксел, а не с мафията, домусчиев! Забравете за южен паток!Лично ще го съботирам! Искам двустранни интерконектори с Турция, Гърция, Румъния и ПАЗАРНИ - домусчиев - ПАЗАРНИ цени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 0
bertram
преди 8 години
да се чете - корумпираните ни политици никога не биха отказали един сосен комисион
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 11
novak li sam
преди 8 години
България никога не е била против. Против са били само ГЕРБ под американска диктовка. ГЕРБ не е България. Това е само Група за Ебаване с Репутацията на България. Смешници!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 9
novak li sam
преди 8 години
България никога не е била против. Против са били само ГЕРБ под американска диктовка. ГЕРБ не е България. Това е само Група за Ебаване с Репутацията на България. Смешници!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 5
Nikola666
преди 8 години
Това, което може да се направи е да се промени договора и операторът на тръбите да не е Газпром. Точно както е с Турски поток в часта на Гърция. Защо при вариант Турски пото руснаците са съгласни друг да е собственик на тръбите в Гърция, а за Южен поток не си ги дават? Заради някакви специални руско-български отношения ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 7
крас
преди 8 години
Какъв Домус, какъв български бизнес, какви пет лева?Свинята си остава *** и става само за заколение!Няма значение кой ще изпълни ритуала с обезглавяването й - дали ще е Путин или Меркел все тази!Български бизнес няма и няма да има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 4
petsto
преди 8 години
"Домусчиев заяви, че няма колеги в бизнеса, които да са се отказали да правят бизнес с Русия. Добра новина е, че Русия смекчи тона към нас, но за съжаление България не може да направи нищо. Ние трябва да се съобразим с Брюксел , допълни той."Та за какво по-точно съжалява Домусчиев?Дали не е за това, че не може да топне пръстче в кацата с меда, тъй като ако се прави нещо, няма да е по правилата на Путин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 13
крас
преди 8 години
МОГАТ С ТЕЗИ ТРЪБИ ДА ИЗГРАДАТ ТРЪБОПРОВОД КОЙТО ЩЕ ОТВЕЖДА ФИКАЛИИТЕ НА ЕВРОПА В *** НАРЕЧЕН БЪЛГАРИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 7
крас
преди 8 години
ЧУДЕСНО ТЕМЕНУЖКЕ,ТОВА С "АМЕРИКАНСКИТЕ ЦЕНТРАЛИ" И С ДЪРЖАВНОГАРАНТИРАНИЯ ЗАЕМ СИ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, КОЕТО В ДЪРЖАВИ КАТО ИРАН СЕ НАКАЗВА СЪС СМЪРТ!Какво стана с ЕВРОПЕЙСКИЯ ОТГОВОР, който щеше да сложи край на ДОГОВОРИТЕ С "АМЕРИКАНЦИТЕ".Договорите с "американците" са си чиста ДЪРЖАВАНА ПОМОЩ НА ЧАСТНИ ФИРМИ и съгласно европейските ДИРЕКТИВИ същите трябва да бъдат прекратени!И ТУК ЛИ ЕВРОПЕДЕРАСИТЕ НИ НАМАЗАХА *** С ВАЗЕЛИН И НИ ПУСНАХА НА ТРЕНАЖОРА ЗА РАЗФАСОВАНЕ?!МРЪСНИ ПРЕДАТЕЛИ И *** СТЕ И ПАТРИОТИТЕ НА ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ /ВИНКЕЛА/, КОЙТО ОБЕЩАВАШЕ, ЧЕ ЩЕ ПРЕКРАТИ ДОГОВОРИТЕ С "АМЕРИКАНЦИТЕ" ПОЗОВАВАЙКИ СЕ НА ТАЗИ ЕВРОПЕЙСКА ДИРЕКТИВА!НЕ САМО НЕ ГИ ПРЕКРАТИХТЕ , НО И ГИ ПРЕВЪРНАХТЕ В ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ!!Сега задължението на собствениците на централите към АМЕРИКАНСКИТЕ БАНКИ КРЕДИТОРИ става ДЪРЖАВНО ВЗЕМАНЕ!!БРАВО ПРЕДАТЕЛИ! БРАВО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още