IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турският финансов министър обяви нов пакет от икономически реформи

Предвижданите реформи имат за цел да укрепят икономиката и да преодолеят структурните проблеми

14:23 | 04.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Новото правителство на Турция ще се опита да приложи нов пакет от реформи с цел укрепване на икономиката и преодоляване на структурни проблеми, след като спечели 4-годишен мандат, без да има нужда да се обвързва с коалиционни партньори, заяви министърът на финансите Мехмет Шимшек, цитиран от Financial Times (FT).

Реформите ще се фокусират върху всички аспекти на икономиката, започвайки с подобряване на събираемостта на данъци, за да се повишават държавните приходи, като резултатите ще станат видими още през първите 18 месеца, заяви министърът в интервю за FT. Друга част от реформите ще са свързани с конкурентоспособността, личните спестявания, заетостта и нуждата от създаване на по-широка база от граждани с официални пенсионни планове.

Шимшек представи и планирани усилия за задълбочаване на капиталовите пазари в Турция и промени в данъчните закони, които трябва да насърчат турските компании да теглят местни кредити и да трупат акционерен капитал, вместо да взимат заеми за финансиране на разширяването си. Турските компании, които имат външни заеми, отчитат ръст на разходите за обслужването им, тъй като лирата се обезцени спрямо останалите световни валути през последните две години на политическа несигурност.

„Разглеждаме голям пакет от промени, които сега можем да осъществим, защото имаме политическа сигурност“, допълни той.

Партията на справедливостта и развитието, която спечели изборите в неделя, тепърва трябва да обяви новия си кабинет. Шимшек, който е работил за Merrill Lynch, преди да се присъедини към правителството, каза, че не знае дали ще продължи да бъде финансов министър.

Турската икономика, заедно с други развиващи се пазари, отчита забавяне през последните няколко години, след като първоначално устоя на глобалната рецесия, започнала през 2009 г. Шимшек заяви, че голяма част от забавянето се дължи на спада на износа към основните търговски партньори – Европа и Русия.

Без да включва Индия и Китай, той заяви, че турската икономика все пак се представя по-добре от очакванията за развиващите се пазари и в момента има ниско съотношение на дълг към БВП, което дава на правителството фискалното пространство, нужно за прокарване на реформи.

Турция все още е изправена пред значителни икономически насрещни ветрове. Една от причините е несигурността от това как евентуално бъдещо затягане на паричната политика от Федералния резерв на САЩ ще се отрази на развиващите се пазари. Освен това страната е изправена пред изискване за голямо външно брутно финансиране, което възлиза на малко под 30% от БВП и зависи от световната доларова ликвидност. Инфлацията остава над целевата, а дефицитът по текущата сметка доведе до включването на Турция в списъка Fragile Five (класация на най-затруднените валути на пазара) на Morgan Stanley.

Шимшек заяви, че реформите ще се концентрират върху контролирането на дефицита на текущата сметка, като се фокусират върху основни въпроси, свързани с местното потребление и нарастващия износ на стоки с висока добавена стойност, вместо върху зависимостта от колебанията на цените на петрола.

Опасенията за въздействието на предизборните обещания, които включват повишаване на минималната работна заплата и повече плащания на земеделските производители, са преувеличени, тъй като са много под 2% от БВП и вече са заложени в бюджета за 2016 г. с контролирани разходи в други области, каза още той, оценявайки годишните разходи на около 24 млрд. турски лири (8,4 млрд. долара).

По отношение на вътрешните и международните опасения за независимостта на централната банка, чийто гуверньор бе обвинен от президента Реджеп Тайип Ердоган, че подклажда инфлацията, като държи лихвените проценти високи, Шимшек заяви, че политическите критики към централните банки не се отнасят само за Турция.

„Банката все още взима независими решения“, коментира той, посочвайки повишенията на лихвените проценти през последните две години, които бяха започнати, въпреки че политическите лидери се обявиха срещу тях. „В края на краищата трябва да съдим за представянето на централната банка по това колко добре е успяла да постигне целите си“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още