IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл потвърди, че Фед вероятно ще запази по-високите лихви за по-дълго време

По-рано този месец централните банкери запазиха основния лихвен процент на 23-годишен връх

18:09 | 14.05.24 г.
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че централната банка на САЩ трябва да бъде търпелива в очакване на повече доказателства, че високите лихвени проценти ограничават инфлацията. По време на пресконференция в Амстердам той потвърди необходимостта от запазване на по-високите разходи по заемите за по-дълго време, предаде Bloomberg.

Пауъл заяви, че очаква инфлацията в САЩ да се забавя все повече на месечна база, но данните за цените през първото тримесечие са смекчили увереността му. Той определи настоящата парична политика като рестриктивна по много показатели, но отбеляза, че времето ще покаже дали е достатъчно строга, за да върне инфлацията към целта от 2%. 

„Първото тримесечие в Съединените щати се отличаваше с липсата на напредък по отношение на инфлацията“, заяви Джером Пауъл. „Не очаквахме, че пътят ще бъде гладък, но цифрите бяха по-високи, отколкото сме очаквали. Ще трябва да бъдем търпеливи и да оставим рестриктивната политика да си свърши работата“, добави той.

Ръководителят на Федералния резерв потвърди, че не е вероятно следващият ход на централната банка да бъде повишаване на лихвените проценти. Пауъл посочи още, че е по-вероятно Фед просто да запази основния лихвен процент на настоящото му равнище за по-дълго време.

По-рано този месец централните банкери запазиха основния лихвен процент непроменен на 23-годишния му връх - ниво, което Пауъл заяви, че е готов да поддържа „толкова дълго, колкото е необходимо“.

Според публикувани днес данни индексът на производствените цени (PPI), измерващ цените, се е повишил с 0,5% през миналия месец. Това е над прогнозата на Dow Jones за ръст от 0,3%. Показателят за март обаче беше ревизиран от първоначално отчетеното повишение от 0,2% до спад от 0,1%.

Като се изключат волатилните цени на храните и енергоносителите, основният индекс на цените на производител също се е повишил с 0,5% при оценка на Dow Jones за увеличение с 0,2 на сто.

Цените на стоките, измерени чрез индекса PPI, са нараснали с 0,4%. Индексът на крайното търсене на хранителни продукти пък е спаднал с 0,7 на сто.

Джером Пауъл определи доклада от вторник като „смесен“. Индексът на потребителските цени за април ще бъде публикуван в сряда, а икономисти, анкетирани от Bloomberg, смятат, че цените са се повишили с 3,4% спрямо година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още