IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на едро в САЩ растат слабо, но над очакванията през април

Това е още една потенциална пречка за скорошно намаляване на лихвените проценти

16:16 | 14.05.24 г.
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Цените на едро в САЩ са скочили повече от очакваното през април, поставяйки още една потенциална пречка за скорошно намаляване на лихвените проценти от страна на Фед, предаде CNBC.

Индексът на производствените цени (PPI), измерващ цените, които производителите получават за създадените от тях стоки, се е повишил с 0,5% през миналия месец. Това е над прогнозата на Dow Jones за ръст от 0,3%. Показателят за март обаче беше ревизиран от първоначално отчетеното повишение от 0,2% до спад от 0,1%.

Като се изключат волатилните цени на храните и енергоносителите, основният индекс на цените на производител също се е повишил с 0,5% спрямо оценката на Dow Jones за увеличение с 0,2 на сто.

Секторът на услугите е стимулирал инфлацията при цените на едро, които са се вдигнали с 0,6% и съставлявали около три четвърти от общия прираст. Увеличението на цените на услугите бележи най-голямото месечно увеличение от юли 2023 г. насам.

Цените на стоките, измерени чрез индекса PPI, са нараснали с 0,4%. Индексът на крайното търсене на хранителни продукти пък е спаднал с 0,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 14.05.24 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още