IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бункер се превръща в първото подземно училище в Украйна

В новото училище са записани първоначално 300 ученици, но кметът на Харков Игор Терехов изтъква, че то ще се разшири до две дневни смени от по 450 деца всяка

22:55 | 14.05.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Двама учители посрещат майка и дъщеря с усмивка на стоманената врата и им помагат да се спуснат по бетонното стълбище, минавайки след това през друга подобна врата в бункера за първия учебен ден, пише Ройтерс.

Стотици деца започнаха уроци тази седмица в първото в Украйна специално построено училище-бункер, на 6 метра под земята, за да ги предпази от атаки на руски дронове и ракети.

До основно 155-то училище в Харков се стига през врата в малка бяла бетонна постройка на тротоара. В дъното на стълбите класните стаи са свързани с коридор. Няма прозорци, но стаите са добре осветени, а коридорите боядисани в бяло и липано зелено.

Вторият по големина град в Украйна, разположен в североизточната част на страната, близо до руската граница, е подложен на безмилостни руски атаки, откакто инвазията на Москва беше спряна при неговите укрепления преди 26 месеца. През последните седмици боевете станаха по-интензивни, а въздушните удари по-постоянни, тъй като руската офанзива в околните провинции изтласка украинските войски.

В тези дни на война повечето деца в Харков извършват по-голямата част от обучението си у дома, на компютър. Маша, на девет години, и брат й Алексий, на шест, са ентусиазирани от възможността да отидат в истински клас с истински учител на живо, да се срещнат лично с други деца.

„Дъщеря ми, третокласничка, нямаше търпение да дойде, да се облече за случая, да се срещне с приятелите си, които много ѝ липсваха“, споделя майка им Марина Приходко. „За моя син, първокласник, това е като празничен ден, шанс да се срещне със съучениците си в реалния живот, а не онлайн“, добавя тя.

За битките тя казва: „Да, страшно е“. „Но каквото и да се случи, животът продължава и ние трябва да се опитваме да живеем тук и сега, всеки ден“.

В новото училище има първоначално записани 300 ученици, но кметът на Харков Игор Терехов изтъква, че то ще се разшири до две дневни смени от по 450 деца всяка.

„Трябва да сме сигурни, че и учителите, и учениците ще свикнат с училището и се надяваме, че от 1 септември ще има пълен набор от ученици“, посочва той.

При откриването на училището в понеделник много ученици носят традиционни украински бродирани ризи или "вишиванки", за да отпразнуват събитието. Деца от всички възрасти се събират в коридорите и седят зад бюра в просторни класни стаи без прозорци. Обядът е бургери и кутии сок.

Директорът Игор Возни сравнява новото училище с това, с което учениците трябваше да се задоволят преди.

"Нашите училища нямат бомбоубежища. Има мазета, подземни пространства, които са напълно неподходящи за провеждане на каквото и да е обучение. Местата тук са проектирани да предоставят качествени, модерни пространства", добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 4
0pk
преди 1 седмица
Ей тука едни пророчески слова на предния укрипрезидент: https://***.youtube.com/watch?v=2-21uHUr_hs Водете си записки, господа форумни евроатлантици, щото сега се раздвате на чуждите жертви, а после няма да можете да си преброите своите. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още