IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турският премиер призова за промени в Конституцията на страната

Управляващата партия подготвя почвата за конституционните промени, с които Турция ще се трансформира в президентска република

16:09 | 02.11.15 г. 2
<p>
	Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу. Снимка: Ройтерс

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу поиска промяна на Конституцията, след като управляващата Партия на справедливостта и развитието спечели пълно мнозинство в парламента. За нея гласуваха 49,4% от гражданите, което ѝ отрежда 315 депутатски места от общо 550.

На второ място е Републиканската народна партия с 25,8% електорална подкрепа и 134 депутатски места.

Прокюрдската Народна демократична партия отново успя да премине бариерата от 10% и получава 59 народни представители.

Ахмед Давутоглу призова всички партии в страната да работят за нова конституция, която да даде повече управленски правомощия на президента.

Управляващите получиха само 14 места по-малко от необходимите за свикването на референдум за такава промяна. При още 60 депутати Партията на справедливостта и развитието дори можеше да направи промените без референдум.

Така или иначе политическата сила спечели с около 10 на сто по-голяма подкрепа от предишните избори през юни, които бяха последвани от политическа нестабилност и липса на коалиционно управление.



"Призовавам всички формации да създадем нова гражданска национална конституция, която да гарантира устойчива избирателна система, прозрачно правителство и политики без бюрокрация. Нека работим заедно за промяна на тази конституция, която отразява стари реалности. Няма да жертваме свободите и сигурността. Ще построим заедно нова Турция, в която ще защитаваме свободата на изразяване и свободата на вяра. Не на последно място – няма да се откажем от мирния процес и борбата с тероризма", заяви Ахмет Давутоглу.

Гражданите на Турция показаха, че предпочитат действията и развитието, вместо противопоставянето. С тези думи държавният глава на Турция Реджеп Ердоган прие резултатите от вота.

Изборите приключиха, но пред Турция стоят турбулентни времена. Продължава военното противопоставяне между армията и прокюрдските бойци от ПКК. Паралелно с това расте бежанският наплив към Турция заради продължаващата война в Сирия.

Икономиката на страната, която възлиза на 800 млрд. долара, изживява тежки времена, а социалното разделение и липсата на свобода на словото остават константи.

Вижте още във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
Ердоганчо май се стреми да стане самодържец, а? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
potten
преди 8 години
Добре са се ориентирали, президентската република е много по-добра форма на управление от парламентарната република и е добре че се стремят хората към промяна.Добре ще е и ние да вземем пример и да се ориентираме към президентска република. Ако г-н Плевнелиев имаше повече правомощия, можеше да сме къде по-добре под неговото управление и твърда ръка, можеше да е преборил корупцията и да вървим по-бързо по пътя на прехода и реформите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още