IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът на Wall Street остава силен въпреки противоречивите икономически данни

Във фокуса на инвеститорите попаднаха и последните коментари на управителя на Фед Джером Пауъл, който даде положителна перспектива за икономиката на САЩ

23:20 | 14.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Последните икономически данни осигуриха положителен тласък за основните щатски борсови индекси, след като стартираха сесията с понижения на фона на последния доклад за цените на едро в САЩ, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 0,32 на сто до 39 558,11 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете ръст от 0,48% до 5246,68 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записа повишение от 0,75 на сто до 16 511,18 пункта.

Пазарите реагираха на новите данни за цените на едро в САЩ, които се повишават с повече от очакваното през април. Индексът на производствените цени (PPI), измерващ цените, които производителите получават за създадените от тях стоки, се е повишил с 0,5% през миналия месец. Това е над прогнозата на Dow Jones за ръст от 0,3%. Показателят за март обаче беше ревизиран от първоначално отчетеното повишение от 0,2% до спад от 0,1%.

Междувременно управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл даде положителна перспектива за икономиката на страната през последната година, като същевременно отбеляза очакванията си за намаляване на инфлацията. Говорейки във вторник на годишното общо събрание на Асоциацията на чуждестранните банкери в Амстердам, Пауъл подчерта силата на пазара на труда и здравословните потребителски разходи. Той отбеляза, че икономиката на САЩ се е разширила с малко над 3% през миналата година, водена от значителен ръст на заетостта, заплатите и бизнес инвестициите.

Фед едва ли ще намали лихвите тази година, коментира главният инвестиционен директор на Verdence Capital Advisors Меган Хорнеман. Тя вярва, че централната банка на САЩ ще бъде принудена да задържи лихвените проценти непроменени до края на годината, тъй като инфлацията остава ускорена.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 14 май. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 14 май.

„Това е проблем, който те изостриха, като възприеха толкова гълъбов тон и – още миналата година – оставиха пазарите да намалят цените при толкова много намаления на лихвите“, посочва Хорнеман. „Те наистина трябва да накарат тези пазари да бъдат по-реалистични по отношение на това накъде ще се движат лихвените проценти“.

Пазарът реагира положително на негативните икономически изненади в последно време, но Citi вярва, че този наратив „лошите новини са добри новини“ скоро ще се промени.

Според анализатора на Citi Натаниъл Рупърт с натрупването на негативни икономически данни и с пропукването на пазара на труда лошите новини в крайна сметка ще натежат върху акциите.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 4,449 пункта и 4,597 на сто.

Доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от конкурентни валути, отчете спад от 0,19% до 105,02 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижава с малко над 1% до 82,49 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI отчита спад от 1,21% до 78,16 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още