fallback

Путин: Сваленият Су-24 ще има трагични последствия за руско-турските отношения*

Русия изпълнява доставките на газ за Турция, но ситуацията може да се окаже пагубна за "Турски поток"

16:21 | 24.11.15 г. 93

Сваленият руски Су-24 от турските военновъздушни сили ще има „трагични последствия“ за руско-турските отношения. Това коментира руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Той окачестви случая като „удар в гърба“ и отрече руските самолети да са нарушили въздушното пространство на Турция. „Наши пилоти, наш самолет в никакъв случай не са заплашвали Турция. Това е очевидно. Те провеждат операция по борба с ИДИЛ“, категоричен е Путин.

Въпреки предупрежденията на президента за срив в отношенията Русия изпълнява своите задължения и продължава да доставя природен газ за Турция. „Друго не може и да бъде“, каза зам.-министърът на енергетиката на Русия Анатолий Яновский и допълни, че доставките се извършват съобразно договорните задължения на руската страна.

Турция е вторият по големина пазар на „Газпром“ в Европа, показва статистиката на руския гигант. През 2014 година в страната са доставени 27,4 млрд. куб. метра природен газ – част от тях по „Син поток“, част чрез транзит през България.

Сваленият самолет обаче може да се окаже прът в колелата на друг проект - „Турски поток“, коментират още руски медии. Преговорите по газопровода и сега вървят трудно, макар и външното министерство на Русия да декларира вчера, че темата отново ще бъде върната във фокуса на отношенията между двете страни.

Друг голям бъдещ руски проект в Турция е и АЕЦ „Аккую“. За изграждането на новата ядрена мощност в южната ни съседка беше създадено съвместно предприятие, чийто уставен капитал е 800 млн. долара. Лукойл пък експлоатира почти 700 бензиностанции и държи 4% от пазара на горива в Турция.

Първоначално руското Министерство на външните работи не даваше информация дали Сергей Лавров ще отмени своето посещение в Истанбул, планирано за 25 ноември. По-късно самият външен министър съобщи, че няма да пътува Турция, където трябваше да участва в заседание на съвместна работна група. Очакванията бяха във фокуса на разговорите да бъдат редица проблеми, сред които ситуацията в Сирия, борбата с тероризма и руските проекти в Турция. 

"Терористичната заплаха в Турция расте, коментира той пред репортери и допълни, че решението му не е свързано със ситуацията днес, визирайки сваления руски самолет, пише още ТАСС.

От ЕК коментираха в обедния брифинг в Брюксел, че внимателно следят развитието на ситуацията и на този етап отказват да коментират темата със сваления руски самолет. 

* Инфорацията е актуализирана с изявленията на руския външен министър Сергей Лавров

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
fallback