fallback

Силуанов: Не очакваме скок на руската икономика в положителна посока

Ситуацията в икономиката се различава от предишни кризи, смята министърът на финансите

08:48 | 25.02.16 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ситуацията в руската икономика се различава от предишните кризи и финансовото министерство не очаква „отскок“ в положителна посока, каза министърът на финансите Антон Силуанов, цитиран от бизнес портала РБК. Той призова за подготовка за „продължителна работа в сегашната среда“.

„Сложната ситуация в руската икономика има дългосрочен характeр и е необходимо да се подготвим за продължително преструктуриране на икономиката“, каза Силуанов. „Ситуацията има дългосрочен характер. Не очакваме отскок към подобрение от гледна точна на платежния баланс, както се случваше в предишни сложни момента. Затова се готвим за продължителна работа в сегашните условия“, смята той.

По думите му днешната ситуация значително се отличава от кризите през 1998 г. и 2008-2009 г.

По-рано вестник „Коммерсант“ съобщи, че Силуанов e изпратил на Кремъл своя коментар за антикризисния план на правителството през 2016 г. Според министъра за изпълнението на програмата няма достатъчно средства. В антикризисния фонд има едва 120 млрд. рубли (около 1,6 млрд долара), а заложените средства в плана са 250 млрд. рубли. Той е предложаил да се осигури допълнително финансиране, като властите се възползват от правото си през 2016 г. да поискат 342,2 млрд. рубли от президентския резерв.

Министерството на финансите предлага запазване на финансирането на машиностроенето, големи съкращения в антикризисните разходи на Министерството на здравеопазването и подпомагане на износа чрез Банката за развитие, Росексимбанк и Руския експортерн център. Силуанов смята за невъзможно субсидирането на кредити на промишлените предприятия на стойност 10 млрд. рубли и поддържането на промишленото машиностроене с 21 млрд. рубли. Според министъра трябва да се създаде резерв от 34,9 млрд. рубли за непредвидени разходи.

В прогнозата на Министерството на финансите за периода до 2030 г. се посочва, че при липса на реформи Русия е изправена пред продължителен период на стагнация. Ведомството разработва целеви сценарий, в който ключово условие са структурните реформи в икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
fallback