IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силуанов: Не очакваме скок на руската икономика в положителна посока

Ситуацията в икономиката се различава от предишни кризи, смята министърът на финансите

08:48 | 25.02.16 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министърът на финансите на Русия Антон Силуанов. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Министърът на финансите на Русия Антон Силуанов. Снимка: Архив Ройтерс

Ситуацията в руската икономика се различава от предишните кризи и финансовото министерство не очаква „отскок“ в положителна посока, каза министърът на финансите Антон Силуанов, цитиран от бизнес портала РБК. Той призова за подготовка за „продължителна работа в сегашната среда“.

„Сложната ситуация в руската икономика има дългосрочен характeр и е необходимо да се подготвим за продължително преструктуриране на икономиката“, каза Силуанов. „Ситуацията има дългосрочен характер. Не очакваме отскок към подобрение от гледна точна на платежния баланс, както се случваше в предишни сложни момента. Затова се готвим за продължителна работа в сегашните условия“, смята той.

По думите му днешната ситуация значително се отличава от кризите през 1998 г. и 2008-2009 г.

По-рано вестник „Коммерсант“ съобщи, че Силуанов e изпратил на Кремъл своя коментар за антикризисния план на правителството през 2016 г. Според министъра за изпълнението на програмата няма достатъчно средства. В антикризисния фонд има едва 120 млрд. рубли (около 1,6 млрд долара), а заложените средства в плана са 250 млрд. рубли. Той е предложаил да се осигури допълнително финансиране, като властите се възползват от правото си през 2016 г. да поискат 342,2 млрд. рубли от президентския резерв.

Министерството на финансите предлага запазване на финансирането на машиностроенето, големи съкращения в антикризисните разходи на Министерството на здравеопазването и подпомагане на износа чрез Банката за развитие, Росексимбанк и Руския експортерн център. Силуанов смята за невъзможно субсидирането на кредити на промишлените предприятия на стойност 10 млрд. рубли и поддържането на промишленото машиностроене с 21 млрд. рубли. Според министъра трябва да се създаде резерв от 34,9 млрд. рубли за непредвидени разходи.

В прогнозата на Министерството на финансите за периода до 2030 г. се посочва, че при липса на реформи Русия е изправена пред продължителен период на стагнация. Ведомството разработва целеви сценарий, в който ключово условие са структурните реформи в икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 6 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 8 години
Затова вчера писах, че освен проблемите, но за Путин има и ползи от преврата в Украйна - сега на всички руснаци им е ясно какво ги чака, ако пуснат тумбата от "Блатная", подкрепяна от американския посланик, Виктория Нюланд и европейските лидери да им оправя държавата и да ги "лекува" от путинизма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 8 години
"Щото Мави, ти и разни други тука слагате равенство Путин - Русия, и неможете да проумеете, как може някой да харесва Русия, ама не и Путин и глупостите, които върши :)))"Ще ти го напиша пак, въпреки, че вече съм ти го писал - явно требва повече да ти се повтаря: Дали го харесвам аз Путин или не, няма значение! Руснаците обаче го харесват, а това единствено има значение, защото те го избират. Самият Путин преди месец каза, че не е на никого гадже, за да го харесват! Зад него има 146 млн. граждани на Русия, за чиито интереси работи, а как се справя, става ясно на изборите, щото тогава тези 146 млн. дават оценка доволни ли са или не! А умните руснаци (ти явно не общуваш с такива), не сравняват Русия с Америка или Германия, а Русия на Путин с Русия на Горбачов и Елцин, а също Русия на Путин с Украйна на Порошенко, където американците управляват. Същото ще се случи и с Русия, когато ти или американците махнете Путин и започнете да избирате там президента според вашите интереси...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 2
georgi_shum
преди 8 години
Важното, е че е повече от твоя :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
начи има една книга за трейдинга и са мнооо мноо прави ....The Wisdom of Crowdshttps://en.wikipedia.org/wiki/The_Wisdom_of_Crowdsхората ти казват да не се ходи срещу тълпата и е верно защото болшинството е право :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 4
Иван Митев
преди 8 години
Къде е сложното?Министърът на финансите Антон Силуанов не знае, че водещият причинител на сегашната и на предходните стопански кризи е един и същ: сгрешена руска парична система.Истината е, причинителят на кризата в Русия е жизнен, ала нямат знания за неговото проявление и съпътстващи болезнени щети.За спасение от ескалиране на актуална криза е потребно прекратяване на фаталната държавна грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
и тряя ти кажа хората му се справят доста акуратно за нарочно напраената и предизвикана криза от Сашовските ***. Тва ако сме ние на Боката до са да са му боднали една царевица в дупарката. Ние не можем да оцелеем в нормални условия, че и живеем животи назаем съм заеми ти си седнал да ми ръсиш тука доводи как руснаците били охлюви и Путлера ги докарал до просешка тояга каче ли той бъзика борсата на NYSE или той слага *** санкции. Некой път си мисля в какви планети живеете там в Българията напрао ми е чудно със заплатите на комбайнерите и електроженистите от по 5 бона дет разпраа data .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 5
georgi_shum
преди 8 години
Какво мисли стадото, много рядко ме е вълнувало :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
незнам тоя кво прай толко зле за Русия и кво го мразите ти и твойта рода, но болшинството вижда друго ама точно наопаки на тва дет разпрааш ти и то не само аз и Мави а още сумать народ по свето дори и Клинтъна има респект от него и каа, че не е *** ама никак даже, все пак е бил Сашовки президент не писател във Инвесторския форум или ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 4
georgi_shum
преди 8 години
И само добавка към Мави, Драги печата от по малко от година, не от от две. И това, което печата, няма нищо общо с бюджета на ЕС. Не говори глупости. А ФЕД спря печатницата преди 2 г. Баланс публикуват редовно. Може да се убедиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 4
georgi_shum
преди 8 години
Щото Мави, ти и разни други тука слагате равенство Путин - Русия, и неможете да проумеете, как може някой да харесва Русия, ама не и Путин и глупостите, които върши :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още