IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силуанов: Не очакваме скок на руската икономика в положителна посока

Ситуацията в икономиката се различава от предишни кризи, смята министърът на финансите

08:48 | 25.02.16 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министърът на финансите на Русия Антон Силуанов. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Министърът на финансите на Русия Антон Силуанов. Снимка: Архив Ройтерс

Ситуацията в руската икономика се различава от предишните кризи и финансовото министерство не очаква „отскок“ в положителна посока, каза министърът на финансите Антон Силуанов, цитиран от бизнес портала РБК. Той призова за подготовка за „продължителна работа в сегашната среда“.

„Сложната ситуация в руската икономика има дългосрочен характeр и е необходимо да се подготвим за продължително преструктуриране на икономиката“, каза Силуанов. „Ситуацията има дългосрочен характер. Не очакваме отскок към подобрение от гледна точна на платежния баланс, както се случваше в предишни сложни момента. Затова се готвим за продължителна работа в сегашните условия“, смята той.

По думите му днешната ситуация значително се отличава от кризите през 1998 г. и 2008-2009 г.

По-рано вестник „Коммерсант“ съобщи, че Силуанов e изпратил на Кремъл своя коментар за антикризисния план на правителството през 2016 г. Според министъра за изпълнението на програмата няма достатъчно средства. В антикризисния фонд има едва 120 млрд. рубли (около 1,6 млрд долара), а заложените средства в плана са 250 млрд. рубли. Той е предложаил да се осигури допълнително финансиране, като властите се възползват от правото си през 2016 г. да поискат 342,2 млрд. рубли от президентския резерв.

Министерството на финансите предлага запазване на финансирането на машиностроенето, големи съкращения в антикризисните разходи на Министерството на здравеопазването и подпомагане на износа чрез Банката за развитие, Росексимбанк и Руския експортерн център. Силуанов смята за невъзможно субсидирането на кредити на промишлените предприятия на стойност 10 млрд. рубли и поддържането на промишленото машиностроене с 21 млрд. рубли. Според министъра трябва да се създаде резерв от 34,9 млрд. рубли за непредвидени разходи.

В прогнозата на Министерството на финансите за периода до 2030 г. се посочва, че при липса на реформи Русия е изправена пред продължителен период на стагнация. Ведомството разработва целеви сценарий, в който ключово условие са структурните реформи в икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 13 rate down comment 4
georgi_shum
преди 8 години
Затова ли руснаците излизат на дълговия пазар с емисия за 6 мрлд евра и то при очаквана доходност по 10.5 г книги от мин. 7% по думите на заместника на Силуанов? Щото да харчат колкото изкарват??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 8 години
Момчета, разбирам трепета в душите ви, разбирам и емоционалните ви конвулсии - те услужливо ви помагат да пропускате звучащите по абсолютно същия начин анализи и прогнози на МВФ и някои други източници за световната икономика и в частност - Европа и САЩ. Това, че някои се надяват с ударно лапане на заеми от денонощно печатащите се планини от главно два вида валути да се преборят с глобалната криза, която никой не отрича, не прави перспективите там много по-различни от тези в Русия.Единствената разлика е, че на Путин, съвсем в стила на руските традиции, не му пука и затяга колана на руснаците, за да харчат това, което са изкарали, а от отсамната страна никой не смее да прави такива неща и печатницата вече пуши!!! Само остава некой по-умен да каже кой е по-верният път...???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
ше *** ве нема страшно .... :)) само кога - незнаем. Скоро ше рипне и петрола щото това не може да продължава вечно и да видиме .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
georgi_shum
преди 8 години
Ама как така !!!! Путин е мъдър, смел и велик и ги води във вярната посока.. вече 15 г!!! След още 15 г. нещата ще се оправят!!! Евентуално.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 7
needtoknowmore
преди 8 години
Че кой е очаквал да има ръст?А да всички в Кремъл, който пускат на *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
BobyB
преди 8 години
Т.е. очаквате скок в отрицателна посока? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още