IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силуанов: Не очакваме скок на руската икономика в положителна посока

Ситуацията в икономиката се различава от предишни кризи, смята министърът на финансите

08:48 | 25.02.16 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министърът на финансите на Русия Антон Силуанов. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Министърът на финансите на Русия Антон Силуанов. Снимка: Архив Ройтерс

Ситуацията в руската икономика се различава от предишните кризи и финансовото министерство не очаква „отскок“ в положителна посока, каза министърът на финансите Антон Силуанов, цитиран от бизнес портала РБК. Той призова за подготовка за „продължителна работа в сегашната среда“.

„Сложната ситуация в руската икономика има дългосрочен характeр и е необходимо да се подготвим за продължително преструктуриране на икономиката“, каза Силуанов. „Ситуацията има дългосрочен характер. Не очакваме отскок към подобрение от гледна точна на платежния баланс, както се случваше в предишни сложни момента. Затова се готвим за продължителна работа в сегашните условия“, смята той.

По думите му днешната ситуация значително се отличава от кризите през 1998 г. и 2008-2009 г.

По-рано вестник „Коммерсант“ съобщи, че Силуанов e изпратил на Кремъл своя коментар за антикризисния план на правителството през 2016 г. Според министъра за изпълнението на програмата няма достатъчно средства. В антикризисния фонд има едва 120 млрд. рубли (около 1,6 млрд долара), а заложените средства в плана са 250 млрд. рубли. Той е предложаил да се осигури допълнително финансиране, като властите се възползват от правото си през 2016 г. да поискат 342,2 млрд. рубли от президентския резерв.

Министерството на финансите предлага запазване на финансирането на машиностроенето, големи съкращения в антикризисните разходи на Министерството на здравеопазването и подпомагане на износа чрез Банката за развитие, Росексимбанк и Руския експортерн център. Силуанов смята за невъзможно субсидирането на кредити на промишлените предприятия на стойност 10 млрд. рубли и поддържането на промишленото машиностроене с 21 млрд. рубли. Според министъра трябва да се създаде резерв от 34,9 млрд. рубли за непредвидени разходи.

В прогнозата на Министерството на финансите за периода до 2030 г. се посочва, че при липса на реформи Русия е изправена пред продължителен период на стагнация. Ведомството разработва целеви сценарий, в който ключово условие са структурните реформи в икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 4
georgi_shum
преди 8 години
Като се появи статия за проблемите в Европа , САЩ и т.н ще пиша и ще изкажа мнение там :) В момента, единственото, което правиш е да пееш с нов аранжимент песента.. " Ама вие що биете ***"...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
мне той до толко не мое и да брой и не само той .... :)) а Джапония какво са принтирали такова число съществува само в космическите мерни единици на галактиката Андромеда, че наща е много по-малка ... .:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
Гоше да се беше оженил за еврогейка или американка не за рускиня да го *** щом толко те кефи запада, за някоя с брада от новите германки например .... :)) и кеша е в центъра и всичко е пи па по :)) Запада поставял условия запада туй онуй, регионална държава ама Хамериката ядоха куретината там в Сирия неможаха да свалят Асада и да му гепат и на него ламарита като неговите предшественици Кадафито и Саддамата заради тея регионалните ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 6
georgi_shum
преди 8 години
С 30 самолета в Сирия и сума ти потрошени бомби, не е доказала все още, че е повече от регионална държава.. Авантюрата в Сирия взе да и струва все по скъпо, и все повече да влиза в задънена улица, и почват да търсят изход.. А за сиренето и доматито.. руснаците ги поставиха в центъра :) Не запада . Запада поставя и винаги е поставял в центъра кеша - и е правото си да го дава на руснаците (които умират за него) с условия. На руснаците, ако не им харесва - обърнаха се на Изток, но и от там нещо не идва кеш ..И на чужд гроб не плача, никога. Това е тоя запазена, сигурно и патентована марка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 8 години
Ето ти и едно цитатче от съседната статия:"Перспективите за глобалния растеж стават все по-мрачни, като ситуацията в развитите икономики се влошава в комбинация с продължаващото отслабване на развиващите се пазари, пишат икономистите на Citi в свое проучване."Не от руска медия! И що така, като не ги управлява Джуджи? Оти не са полетели, щот ги управляват истински умници?! Ти имаш ли идея как всъщност изглежда бюджетът на ЕС без помпите на Драги - не с по 6 млрд., а с по 60 млрд. и не еднократно, а ежемесечно, от вече две години...?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
Гошко мисля че дедо ти Мави веднъж беше написал ама явно никой не е чел защо са си самоналожили санкции руснаците. Защото баце да не дават евро и долари или нещо различно от рубла за полски ябълки или френски сирена и разни други *** и по тоя начин като им свършат съвсем резервите да са ги изяли и изпили и да ги фалиргат в бързината. Хората не са прости и то никак даже за разлика от нас. Аз преди по комунизма ми беше писнало от тея руснаци, викам айде демокрацията това онова и кат дойде и ей го вече 30г. след тва кат гледам нас си и руснаците, започнаха да ми стават любимци, честно ти каам особено с действията си които не са "приемливи за запада" ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 8 години
Еми така де - санкции, дърпане на уши, пляскане, айде после наказан в ъгъла... Русия била регионална държава, бензиностанция, азиатска душегубка... Ама нещо изведнъж се оказа, че не могат да пр^ъднат без нея ни американците, ни ЕС... Шзведнъж се оказа, че сиренето и доматито не било центъра на свето! Имало и други работи, дето били много по-важни, а в тех Русия била втората сила в света! Или поне така измъцаха Обонго и Кери тези дни...?А икономиката нали знаеш - днеска така, утре иначе... You never know... ;)И понеже кошмарът на Европа с бежанците тепърва предстои, не варкай да цикаш на чужд гроб... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 6
georgi_shum
преди 8 години
Ами смятай каква е ситуацията в бюджета, че са опрели до там, да илизат на външни пазри в сегащната си ситуация :) И не се били откъсвали от световната икономика ???? Моля ?? Я пак ??? Някой друг ли им наложи ембагро на вноса или търговията или те сами ? Запада им наложи санкции - персонални на определени личности и отряза достъпа на част, повтараям част от банките им до своите си пари, поради неприемливи за Запада действия на Русия. Плюс хайде продажбата на определен вид високотехнологично оборудване и определени услуги за определена територия. Не е затварял пазари за руски стоки, не е забранявал търговията за милиарди. Направи го ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 8 години
Хаха... 6 млрд. евра... хаха... Това по-скоро звучи като "абе айде, щом толкова настояваш, сипи още по едно малко, да не те обидя..." хаха... Руснаците никога не са искали да се откъсват от световната икономика. Тях ги принуждават, поставяйки им неприемливи за тях условия, за да ги пуснат там. Това е! Дали са прави в своите разбирания за суверенитет, интереси и национална гордост, или не - това е въпрос на тледна точка, но времето ще покаже кой прав - кой крив. Светът е пред много сериозни трансформации и аз не се наемам да пророкувам развитието на нещата, но така, както се движат през последните месеци, тежестта на Русия в световните дела все повече нараства и това категоречно не се влияе от рухналата според някои като теб руска икономика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 10
michaelis12
преди 8 години
еми нали не излизат с емисия за 3 трилиона бе Гоше ... 6? млрд. кво са за тея, че то ние взехме 16йска ли колко милиардя бяха, а друг е въпроса вече кво се прай с тях ... и у кой джеб влизат тея 16 млрд. .... дет АЗ и ТИ сме ги взели дефакто а оня финансовия селски бек само отива и се подписва, че АЗ и ТИ ше им ги върнеме ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още