fallback

Русия е похарчила 33 млрд. рубли за военната операция в Сирия

Парите са били планирани за учения на военнослужещите през 2015 година, съобщи руският президент Владимир Путин

16:25 | 17.03.16 г. 16

Операцията на Русия в Сирия й е коствала 33 млрд. рубли (почти 500 млн. долара), коментира руският президент Владимир Путин при среща с военнослужещи, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

По негови думи обаче тези средства са били планирани в бюджета на Министерството на отбраната за учения и бойна подготовка през 2015 година и са били преразпределени за осигуряване на операцията. Путин беше категоричен, че боевата подготовка е по-ефективна при реални действия, отколкото при учения и в този смисъл е по-добре разходите да бъдат насочени към бойни действия, а не към учения на полигон.

След края на военната операция в Сирия ще са необходими допълнителни средства за попълване на запасите от техника и арсенала, но те са оправдани, смята руският президент.

„Тези разходи са за укрепването на боеспособността на страната, за решение на стратегически и текущи задачи по осигуряването на безопасността на Русия“, обясни Путин.

Руският президент заяви още, че страната ще продължи да поддържа законно избраното правителство на Сирия.

Помощта ще се изразява във финансова подкрепа, доставка на техника и въоръжение, както и обучение на сирийските военнослужещи. Русия има готовност да помага на Сирия и с разузнавателна информация и при планиране на военни операции.

В началото на седмицата Владимир Путин изненадващо обяви за изтеглянето на руските военни от Сирия. Днес той уточни, че операцията е продължила „достатъчно, за решаване на поставените задачи“. Русия е създала условия за мирния процес в Сирия, убеден е Путин.

Той коментира още, че руските оръжия успешно са издържали изпитанията по време на военните действия в Сирия и това е помогнало да се усъвършенства армията на Русия.

„Съвременните руски оръжия успешно издържаха изпитанията и не на учебните полигони, а в реални условия, по време на боеве“, каза руският президент. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:14 | 13.09.22 г.
fallback