IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е похарчила 33 млрд. рубли за военната операция в Сирия

Парите са били планирани за учения на военнослужещите през 2015 година, съобщи руският президент Владимир Путин

16:25 | 17.03.16 г. 16
Русия е похарчила 33 млрд. рубли за военната операция в Сирия

Операцията на Русия в Сирия й е коствала 33 млрд. рубли (почти 500 млн. долара), коментира руският президент Владимир Путин при среща с военнослужещи, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

По негови думи обаче тези средства са били планирани в бюджета на Министерството на отбраната за учения и бойна подготовка през 2015 година и са били преразпределени за осигуряване на операцията. Путин беше категоричен, че боевата подготовка е по-ефективна при реални действия, отколкото при учения и в този смисъл е по-добре разходите да бъдат насочени към бойни действия, а не към учения на полигон.

След края на военната операция в Сирия ще са необходими допълнителни средства за попълване на запасите от техника и арсенала, но те са оправдани, смята руският президент.

„Тези разходи са за укрепването на боеспособността на страната, за решение на стратегически и текущи задачи по осигуряването на безопасността на Русия“, обясни Путин.

Руският президент заяви още, че страната ще продължи да поддържа законно избраното правителство на Сирия.

Помощта ще се изразява във финансова подкрепа, доставка на техника и въоръжение, както и обучение на сирийските военнослужещи. Русия има готовност да помага на Сирия и с разузнавателна информация и при планиране на военни операции.

В началото на седмицата Владимир Путин изненадващо обяви за изтеглянето на руските военни от Сирия. Днес той уточни, че операцията е продължила „достатъчно, за решаване на поставените задачи“. Русия е създала условия за мирния процес в Сирия, убеден е Путин.

Той коментира още, че руските оръжия успешно са издържали изпитанията по време на военните действия в Сирия и това е помогнало да се усъвършенства армията на Русия.

„Съвременните руски оръжия успешно издържаха изпитанията и не на учебните полигони, а в реални условия, по време на боеве“, каза руският президент. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
makama
преди 8 години
Интересно. Даже много.На няколко места в руската преса е записано, че разходите са 1,2 милиарда долара. А Путин говори само за 500 милиона. това да не е само разходите за заплати и изгърмени боеприпаси.В тези 500 милиона включени ли са загубите, като самолет и хеликоптер.Те, че са стари... са стари но имат цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
LaCosta
преди 8 години
Чест прави на българските разследващи, че месеци наред действително са търсили истината, въпреки очевидно големия международен и вътрешен натиск да се обяви нужният виновник. На края Цветанов поддава и казва каквото са му поръчали да каже.Почти всички атентати през последните десетилетия, които се случват извън арабски страни са организирани от тези, които след това се представят за жертви на тероризма и настояват за реакция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
LaCosta
преди 8 години
А ти като си учил 20 години как пък не успя да разбереш кой е организирал /кой има интерес от/ атентата? Ето кратка хронология:"Още същия ден премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че зад терористичния акт стои ливанската шиитска групировка Хизбула, подкрепяна от Иран. Макар и по-предпазливо, САЩ и Великобритания също посочиха, че най-вероятно именно Хизбула е организирала атентата. От групировката обаче отрекоха, а от Техеран заявиха категорично, че осъждат всеки терористичен акт.Месеци наред българските власти отказваха да потвърдят тази версия, тъй като за нея няма достатъчно доказателства. На няколко пъти управляващите заявяваха, че има напредък в разследването и скоро може да се очакват разкрития, но такива не последваха шест месеца."http://dnes.dir.bg/temite/tag/atentatat-burgas-118410Много бърза еврейска реакция, може би Нетаняху телепатично е доловил мислите на атентатора. САЩ и Великобритания също са отлични пророци и дистанционно раздават присъди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
sssaaa
преди 8 години
А бе за какви разходите говорите. Русия ако реши точно за 2ч. няма да остави никаква следва от ИД.Но днес всичко е бизнес и винаги става въпрос за власт, а с това и за пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 8 години
Войната е скъпо начинание , независимо кой я води . Сега , някой казват че сметката я платили Иранците :) и руснаците се прибрали щот иранците не щели повече да плащат . Факт че руснаците се измъкнаха преди разходите да започнат да нарастват главоломно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
stanislavr
преди 8 години
Има и друго. Това в Сирия си беше като рекламна кампания. Руснаците бая оръжия продадоха през това време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
ми явно на някой му е трудно да чете на български те написали ясно че се учили наживо ама айде де ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
хем съм съгласен, хем не си прав-7 милиарда(май бяха по-малко, ама не това има значение) бяха дадени, за да се създаде инфраструктура(например-да се създадат маршрути, по които в едната посока да пътува оръжие, а в другата петрол;да се създаде разузнавателна мрежа и т.н., явочни квартири и квото още се сетиш), а това винаги струва по-малко пари, от колкото да се унищожи...та-изтъкваш очевидното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 8 години
Еми 500 млн. - руска мизерия! Къде са 7-те млрд. на божествените американци!http://***.defense.gov/News/Special-Reports/0814_Inherent-ResolveСамо дет некои руски *** се чудят какъв е резултатът от тези 7 млрд.?Руснаците за 4 месеца и с 500 млн. обърнаха хода на войната. За година и половина и 7 млрд. американците все едно са сипвали песък връз пустинята - такива са резултатите!И сега е малко тъпичко да си спомнят некои кратуноидни "лидери" какви ги плещеха преди 4-5 месеца, ама глобалната мрежа има неприятния кусур да помни. Ет' ти я умната блонди Магарини:http://***.theguardian.com/world/2015/oct/28/russia-risks-repeat-doomed-afghanistan-soviet-war-syriaЕт' ти го и абаносовия брейнстормър с неговата прогноза:http://***.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-airstrikes-idUSKCN0RW0W220151003Сега траят и гледат като пр ъднали... Това требва да правят и тукашните ан аллизатори - железни, дървени, кухи, червени, зелени и прочее инвесторска фауна... хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 12
ing5rov
преди 8 години
В чуждата чиния няма какво да гледаш...гледай в американската , че оттам ти подхвърлят огризките !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още