IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин нареди на „основната част“ от своите военни да се изтегли от Сирия

Ефективната работа на нашата армия създаде условия за началото на мирния процес, коментира руският президент

21:10 | 14.03.16 г. 142
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Путин нареди на „основната част“ от своите военни да се изтегли от Сирия

Руският президент Владимир Путин нареди „основната част“ от руските военни сили да започне своето изтегляне от Сирия, пише Bloomberg.

Държавният глава на Русия каза, че военните са приключили основните си цели след близо 6-месечна кампания.

Москва, която призова сирийския лидер Башар ал-Асад да бъде „конструктивен“ по време на последния кръг от мирни преговори, трябва да започне оттеглянето във вторник.

Една въздушна и една военноморска руска база ще продължат да функционират, каза Путин в Москва. Неговият говорител Дмитрий Песков коментира, че Асад е бил информиран за оттеглянето.

„Ефективната работа на нашата армия създаде условия за началото на мирния процес“, заяви руският президент по време на разговорите с външния министър Сергей Лавров и министъра на отбраната Сергей Шойгу.

„Надявам се днешното решение да бъде добър сигнал за всички страни в конфликта. Надявам се това значително да увеличи нивото на доверие на всички участници в процеса в Сирия и да допринесе за разрешаването на сирийския проблем чрез мирни средства“, посочва Путин.

Руската намеса в Русия обърна войната в полза на силите на Асад, които напреднаха доста в стратегически важни региони от септември. Конфликтът, който отне живота на четвърт милион души от 2011 г. насам, разпали бежанска вълна, която раздира европейските държави, и създаде бастион за Ислямска държава, от който да разшири своето регионално влияние и да инициира терористични атаки.

През февруари Русия и САЩ нарушиха частично споразумението за прекратяване на огъня в опит да рестартират замръзналия мирен процес.

Мирните преговори, водени от ООН, бяха възобновени в понеделник в Женева, но с малко признаци, че Асад или опозицията са склонни да направят големи компромиси, нужни да превърнат продължилото две седмици частично споразумение за прекратяване на огъня в траен мир.

А самият Путин инструктира Лавров да ускори ролята на Русия в мирния процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

80
rate up comment 8 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
Я пак:) Канада я владее след като Великобритания и Франция избиват местното население(както Илко споменава), но понеже явно и ти не си гледал картата-Канада първо не е независима държава, а доминион. Това едно. Две-Канада има един съсед и той е доста-доста приятелски настроен. Даже в някои аспекти се смятат за една нация. За сметка на това последните няколко века Русия си е намаляла териториите само ако сама си пожелае(има изключения-например Японската война). И какво се опитваш да кажеш? Че не трябва да се отнасям с респект към някой, който е бил преди шест века е бил васал и като цяло едно малко княжество, а днес е най-голямата държава в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 9 rate down comment 4
Илко
преди 8 години
Затуй ги няма индианците !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 4 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 8 години
Много съм я гледал. Но никога не ми беше идвало наум да запитам, а Канада велика ли е? Русия е 17 млн кв км а Канада 10. Канадците владеят своята студена и нежелана територия за разлика от руснаците без да пролеят капка кръв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 13 rate down comment 4
kalendar
преди 8 години
никой не величая..ама позицията ти е на човек, който не е виждал картата на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 5 rate down comment 14
makama
преди 8 години
Много величайте тази Россия...Очевадно не познавате нейната история.Най-вероятно сте чели само и единствено съветската историография и нейния български превод.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 14 rate down comment 4
kalendar
преди 8 години
Между другото...щото се разрових из мислите на Бисмарк...те какво е казал за Русия:"Русия е опасна с мизерията на своите потребности.""Нито един договор с Русия не струва дори хартията на която е написан. Не се надявайте, че веднаж възползвали се от слабостта на Русия вие ще получавате дивиденти вечно, руснаците винаги идват за своето. И като дойдет не се надявайте подписаните от вас йезуитски съглашения да ви оправдаят. Затова с руснаците си срува да се играе или честно или въобще да не се играе""Никога не замисляйте нищо против Русия, защото на всяка ваша хитрост, те ще отвърнат със своя непредсказуема глупост.""Не бъркайте флегматичността на Русия със слабост. Русите дълго запрягат, но бързо пристигат.""Даже най-благополучната война няма да доведе до разпад на Русия, която се държи на мильоните православни християни. Тези последните, дори да бъдат разделени с международни договори така бълзо пак ще се съединят едни с друг в едно, както бързо и цялостно се сливат капките живак"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 9 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
Според мен Путин върви по стъпките на САЩ от 90те-ще ги направи протекторат, както Косово. Но ще видим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 10 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
А бе, тая статия в Дневник, дето си я извапцал тука...колко трябва да НЕ СИ чел, за да я вземеш за чиста монета... Почва с:"Не е нужно да се измисля това, което не е било. Никаква велика история Русия не е имала." от един филолог...ми дай да видим какво казва Бисмарк(мой любимец; крайно прагматичен човек, един от най-големите антикомунисти и един от най-големите социалисти, обединител на Германия-или създател, ако искаш, един от най-великите дипломати, раждали се някога):" Аз знам стотици начини да изкарам руската мечка от бърлогата й, но не знам нито един начин да я върна обратно. Никога не дразнете руската мечка"Те още от статията:"Известно е вековното (поне от три века насам) разграничаване на Русия от Европа." Пресен пример, опровергаващ това твърдение-ВСВ...Ако не ти харесва-Наполеоновите войни, преди 200 год. Между двете събития-вадя Японската война, Русия се е била срещу Османската империя(обикновено подкрепяна от Запада).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 5 rate down comment 6
data
преди 8 години
те щом правят посолство , няма да кандисат само на автономия :) ама кат се замисля това ще е страхотен трън в *** на ердоганя и нищо чудно да стане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 13 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
Ти ако си на мястото на Асад няма ли да им дадеш автономия? А ако те са на страната на САЩ що отварят посолство в Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още