IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин нареди на „основната част“ от своите военни да се изтегли от Сирия

Ефективната работа на нашата армия създаде условия за началото на мирния процес, коментира руският президент

21:10 | 14.03.16 г. 142
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Путин нареди на „основната част“ от своите военни да се изтегли от Сирия

Руският президент Владимир Путин нареди „основната част“ от руските военни сили да започне своето изтегляне от Сирия, пише Bloomberg.

Държавният глава на Русия каза, че военните са приключили основните си цели след близо 6-месечна кампания.

Москва, която призова сирийския лидер Башар ал-Асад да бъде „конструктивен“ по време на последния кръг от мирни преговори, трябва да започне оттеглянето във вторник.

Една въздушна и една военноморска руска база ще продължат да функционират, каза Путин в Москва. Неговият говорител Дмитрий Песков коментира, че Асад е бил информиран за оттеглянето.

„Ефективната работа на нашата армия създаде условия за началото на мирния процес“, заяви руският президент по време на разговорите с външния министър Сергей Лавров и министъра на отбраната Сергей Шойгу.

„Надявам се днешното решение да бъде добър сигнал за всички страни в конфликта. Надявам се това значително да увеличи нивото на доверие на всички участници в процеса в Сирия и да допринесе за разрешаването на сирийския проблем чрез мирни средства“, посочва Путин.

Руската намеса в Русия обърна войната в полза на силите на Асад, които напреднаха доста в стратегически важни региони от септември. Конфликтът, който отне живота на четвърт милион души от 2011 г. насам, разпали бежанска вълна, която раздира европейските държави, и създаде бастион за Ислямска държава, от който да разшири своето регионално влияние и да инициира терористични атаки.

През февруари Русия и САЩ нарушиха частично споразумението за прекратяване на огъня в опит да рестартират замръзналия мирен процес.

Мирните преговори, водени от ООН, бяха възобновени в понеделник в Женева, но с малко признаци, че Асад или опозицията са склонни да направят големи компромиси, нужни да превърнат продължилото две седмици частично споразумение за прекратяване на огъня в траен мир.

А самият Путин инструктира Лавров да ускори ролята на Русия в мирния процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

50
rate up comment 9 rate down comment 12
khao
преди 8 години
политически вакуум имах в предвид, но успешно се правиш на глyпав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 27 rate down comment 19
nide
преди 8 години
Путин направи ход. Никой не знаe от този ход какво следва и на коя арена - военна, дипломатически или геополитически. Той има 360 градуса маневреност.- Вероятно този ход има и вътрешнополитически контекст - сигнализира, че ще се кандидатира за още един мандат като президент.- Разшири влиянието на Русия в Сирия с цел да защити интересите за газопроводите на Русия срещу Катар.- Блокира НАТО с Турция.- Влезе колкото е необходимо в съюз с кюрдите.- Предостави възможност както на Асад, така и за обединение на Сирия.Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 25 rate down comment 19
Mavi Goz
преди 8 години
Хахаха... начи затънал Путин в Сирия и сега бега презглава... хахаха....! Пак сте в десетката... И какви са му загубите за 5 месеца денонощна интензивна въздушна операция? И каква е разликата в позициите на Асад към 30 октомври 2015 и сега? И каква е разликата в позицията на Русия преди 5 месеца и сега?И какво всъщност изтегля Путин от Сирия? Той никога не е пращал официално там друго освен авиация, за да го изтегля официално? Специално гледах официалното видео с Шойгу и Лавров от неговия кабинет - каза, че и двете бази - морската и въздушната остават да действат при сегашния си режим, както и всички действия по гарантирането на сигурността им по суша, въздух и вода. Какво всъщност изтегля Путин от Сирия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 6 rate down comment 7
georgi_shum
преди 8 години
То не само със Сирия... Трябва да решат какво да правят с целия БИ.. Щото промяна в Сирия, неминуемо води до промяна в Ливан моментално... Оттам Йордания, Ирак и дори СА и Иран...Турция също има интереси да. и както съм казвал - те няма да допуснат Кюрдска държава, каквато и цена да се наложи да платят за това...Има и един друг играч, който от години стой тихо и гледа, и който всички сякаш забравихме, но който неминуемо също в удобен момент ще си предяви претенциите - а именно Израел...А иначе да, когато се разберат какво ще правят.... ИД е история за 4-6 седмици макс. Но за да не се появи нова... ще трябва да се работи с хората там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 15 rate down comment 16
ledosvetlenie
преди 8 години
Кухо до Гухо - ИД се родили от вакума - Алелуя това е второто чудо след непорочното зачатиеВакуУм имате в главите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 8 rate down comment 6
khao
преди 8 години
да, но тук вече влизаме в друга тема. ИД се образува от вакума, и не вярвам нито на американците, нито на руснаците да им пука особено за нея.. ползват е само за политически и пропагандни цели... в момента в който решът какво да правят със Сирия, ИД след 2-3 месеца е история... просто пъзела е много сложен ... ааа, забравих да туря и турците в кюпа на замесените интереси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 5 rate down comment 14
georgi_shum
преди 8 години
Да, без наземна операция и най вече, без яка работа с хората там ИД не може да се победи. Но операцията определено трябва да е от мюсюлмански страни и само логистично подкрепяна от САЩ и Русия. Но най важното е на хората там да се покаже по някакъв начин, че ИД е бич най вече за тях самите. Защото има огромна маса от хора, които виждат в тяхно лице защитник... Наскоро дори имаше социология в руските медии, че близо 20 % от сирийците симпатизират на ИД..Това е най страшното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 6 rate down comment 8
khao
преди 8 години
прав си, има някаква игра и тези седмици ще видиме каква е ... иначе той на какво се е надявал да постигне, то е ясно че без наземна операция нищо не може да направи, а за такава руснаците нямат сила... с наборна армия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 5 rate down comment 10
georgi_shum
преди 8 години
Има логика и в твоите, и в думите на дата.. :) Но все пак си мисля, че е друго.... било, това че не постигна нищо реално, а затъва все повече там и цената взе да става висока....било нещо друго . Само да припомня, че в началото руснаците предвиждаха да разбият ИД за 3-4 месеца., подкрепяха ги и путиновите клакьори тук, някой даже мечтаеха за спец назове руски дето щяха 100-200 човека да изколят цялата ИД ...Няма да споменавам кои бяха да ни ги излагам сега. Е нищо такова не стана, и няма изглед да стане.. Та може би и затова да се изтегля... като все още има шанс да излезе леко...Путин не може да не си дава сметка, че без него Асад е загубен, и ако не клекне здраво на преговорите следващите две седмици и не се оттегли ще го пометат пак за отрицателно време. Защо рискува протежето си и го поставя в такава ситуация.? Ще е интересно да разберем,... ако разберем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 12 rate down comment 1
supertrader
преди 8 години
Просто маневри за отвличане на вниманието.Сирия ще бъде разделена на две, същото ще се случи и с други държави на принципа на доминото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още