IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин нареди на „основната част“ от своите военни да се изтегли от Сирия

Ефективната работа на нашата армия създаде условия за началото на мирния процес, коментира руският президент

21:10 | 14.03.16 г. 142
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Путин нареди на „основната част“ от своите военни да се изтегли от Сирия

Руският президент Владимир Путин нареди „основната част“ от руските военни сили да започне своето изтегляне от Сирия, пише Bloomberg.

Държавният глава на Русия каза, че военните са приключили основните си цели след близо 6-месечна кампания.

Москва, която призова сирийския лидер Башар ал-Асад да бъде „конструктивен“ по време на последния кръг от мирни преговори, трябва да започне оттеглянето във вторник.

Една въздушна и една военноморска руска база ще продължат да функционират, каза Путин в Москва. Неговият говорител Дмитрий Песков коментира, че Асад е бил информиран за оттеглянето.

„Ефективната работа на нашата армия създаде условия за началото на мирния процес“, заяви руският президент по време на разговорите с външния министър Сергей Лавров и министъра на отбраната Сергей Шойгу.

„Надявам се днешното решение да бъде добър сигнал за всички страни в конфликта. Надявам се това значително да увеличи нивото на доверие на всички участници в процеса в Сирия и да допринесе за разрешаването на сирийския проблем чрез мирни средства“, посочва Путин.

Руската намеса в Русия обърна войната в полза на силите на Асад, които напреднаха доста в стратегически важни региони от септември. Конфликтът, който отне живота на четвърт милион души от 2011 г. насам, разпали бежанска вълна, която раздира европейските държави, и създаде бастион за Ислямска държава, от който да разшири своето регионално влияние и да инициира терористични атаки.

През февруари Русия и САЩ нарушиха частично споразумението за прекратяване на огъня в опит да рестартират замръзналия мирен процес.

Мирните преговори, водени от ООН, бяха възобновени в понеделник в Женева, но с малко признаци, че Асад или опозицията са склонни да направят големи компромиси, нужни да превърнат продължилото две седмици частично споразумение за прекратяване на огъня в траен мир.

А самият Путин инструктира Лавров да ускори ролята на Русия в мирния процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

70
rate up comment 8 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Не му трият коментарите, щото тук модератори не влизат. Не знам що...налагат забрани(нобела последните дни едвам пише, не знам що го наказват него, а безтаксовият го оставят), но не трият коментари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 1 rate down comment 10
data
преди 8 години
хъм , ще видим . за сега воюваха по скоро на страната на сащ . ще видим , но със сигурност кюрдите са против асад . това естествено не пречи да са се споразумели с него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 15 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
Ама...те кюрдите имат споразумение с Асада, ако питаш мен. И за мен това е страшен ход на Путин-"айде сега американци-с вашите камъни по вашата глава". Ако нещо се издъни няма да може да бъде той обвинен за това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 5 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 8 години
Старика Кабаев може и да е спечелил нещо, но то е толкова ирационално и имагинерно че на мен поне ми се вижда едно голямо нищо. Но Кабаев затова е старик, за да вижда това което простосмъртните не могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 9 rate down comment 14
data
преди 8 години
1. Не смятам че Путин бяга , бягаха американците от Виетнам както и руснаците от Афганистан . Путин се измъкна , навреме . Тъкмо беше започнал да праща все повече и повече армия и въоръжение и някой явно му напомни афганистанския случай . Което е добре разбира се . 2.Никой не иска да унищожава Русия - ако някой искаше това щеше да се случи през 90-те 3.Не знам дали основната цел на Путин е била да спасява Асад или по скоро да го изтъргува , Това предстой да разберем но Асад не е в добри позиции - контролира има няма 30 от територията на Сирия . Останалото го държат ИД и кюрдите 4.Главната цел - да накараме запада да свали санкциите за сега е неосъществима . Демек сделката Сирия срещу Украйна не се състоя а запада потвърди санкциите за още една година Според мен Путин няма друг изход в Сирия освен да си тръгне . Тоя конфлик военно решение няма освен разбира се при пълномащабна война но руснаците нямат ресурс да водят нещо подобно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 23 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 8 години
Хайде ти пак сега с "беше много вероятен, можеше, ако беше..." Тази игра е като шаха - играе се в момента и се коменгират ходове и позиции! Асад през октомври беше в *** г^ъз, а сега седи от едната страна на дъската с белите фигури! Преди пет месеца според Обама Русия беше бензинаколонка, а сега е основен, най-важният партньор. Руските екипажи и техника направиха демо как би изглеждала Русия като противник в една реална война и много народ се позамисли. Изпълниха хиляди мисии, потрошиха и пръснаха цялата добре смазана машина на Ердоган по износа на нефт и финансирането на ИД... и всичкото това със символични загуби, дори по-ниски от нормалната за армията смъртност при носене на ежедневната служба в поделенията. Не ми се коментира простотията със сваления от турците самолет, щото със същия успех те можеха да свалят Су-24 над Черно мори или да потопят и руски кораб в Босфора, но това няма как да се предвиди.Затова, скъпи ми Дейта, Путин не бяга, а отново атакува. Скоро ще се види къде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 24 rate down comment 21
Илко
преди 8 години
Русия добре нарита терористите на ФАЩ, лошото за ЕС е , че задокенските ни "партньори" отново готвят вълна от пришълци , както беше август месец !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 18 rate down comment 21
The Big One
преди 8 години
Opk-ата си е орка. Разбира се че фъф Вашинг ще го хвалят колко е разумен и отговорен за международното отношение.Но все пак балбук-балбук федерейцията по лични негови заслуги.С една дума,Джуджаро беше добро момче,но неговите си не ги кефеше и го наритаха.А пък ние толкова мн.сожаляем его.Бухахахахаа, бухахахахахахахахааа бууууууууууууууухххххххххххххххаааааааааааааааааахххххххххххххххххххаааааааааааааааааа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 28 rate down comment 21
0pk
преди 8 години
Брех че горещи коментари. Обаче никой не писа, че явно са намалели целите и не може да се осигури пълна зетост на личния състав, което обезсмисля присъствието му. Такава маневра, чудесно подкрепя мирните преговори, пък ние не трябва и да забравяме колко отнема едно въвеждане на самолети във функционираща база. Хода безспорно е политически, с което си спечели големи дивиденти. Сега във фашингтон три дена ще мислят с какво изявление да излязат. Да кажат, че Путин прави нещо хубаво - ще им се счупт езиците по-скоро, да кажат че върши лошо задето извежда войска - ще им се смеят всички. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 19 rate down comment 24
The Big One
преди 8 години
Ммммм дааа, поредното потвърждение че са му скроили шапката на Джуджаро.Почнат ли да те хвалят на острова си чао.Както доскоро и американ висши военни и политици го хвалеха колко са му мощни и модерни оръжията. Само че той ще бъде наритан от своите крепостни там на краснъй площад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още