IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият централен банкер в Турция е компромис между Ердоган и кабинета

Мурат Четинкая, който беше заместник-управител на институцията, наследява Ердем Башчъ

10:42 | 12.04.16 г.
Новият централен банкер в Турция е компромис между Ердоган и кабинета

Турското правителство определи Мурат Четинкая за поста управител на централната банка, съобщи Bloomberg. Той беше заместник-управител на регулатора и наследява Ердем Башчъ. Източник на Bloomberg твърди, че премиерът Ахмет Давутоглу и президентът Реджеп Ердоган са се споразумели за назначението на Четинкая след преговори. Решението на кабинета трябва да бъде подписано от Ердоган, преди да влезе в сила.

Изборът представлява компромис между Давутоглу и Ердоган, твърди Bloomberg. Докато президентът и поддръжниците му призоваваха за кандидат, който предпочита по-ниски лихвени проценти, Давутоглу настояваше за банкер, който да провежда строга парична политика. По всяка вероятност фактор при избора е бил и фактът, че Четинкая беше назначен за заместник-управител, докато Ердоган беше премиер.

„Доколкото разбрахме, изборът представлява компромис“, казва Уилям Джаксън, старши икономист в Capital Economics в Лондон. „Назначението на Четинкая вероятно ще бъде приветствано от пазарите до толкова, доколкото показва, че Ердоган не е наложил изцяло волята си“, коментира още Джаксън. 

„Пазарите вероятно ще го приемат като уверение, че начело на банката застава професионалист от самата институция, а не политическа фигура“, казва Пол Макнамара, фонд мениджър в GAM UK. “Пазарите бяха достатъчно притеснени, че може да се появи кандидат, който не е консервативен и че това може да оскъпи лирата“, допълва той.

Към 9:30 часа българско време във вторник лирата поскъпва леко (с 0,2%) до 2,8263 лири за долар.

С наближаването на края на мандата на Ердем Башчъ съветниците на Ердоган увеличиха критиката срещу паричната политика на регулатора и неколкократно призоваваха централните банкери да стимулират инвестициите и икономическия растеж чрез понижения на лихвените проценти. Министърът на икономиката Мустафа Елиташ заяви по време на интервю в събота, че банката трябва радикално да понижи ставките, така че да изненада обществото.

„Четинкая ще бъде изправен пред трудности да противостои на все по-гласните искания от страна на Ердоган и обкръжението му за по-хлабава парична политика“, коментира Джаксън. „Комисията по парична политика начело с Башчъ понижи лихвените проценти в резултат на натиска от редица посоки през последните няколко години. Не е ясно дали Четинкая ще успее да постигне успехи там, където Башчъ се провали“, допълва той.

След като през декември Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти от исторически ниските им нива, пазарите очакваха подобен ход и от страна на Турската централна банка.

Четинкая е учил политология и международни финанси и икономика в Университета „Боазичи“ в Истанбул. Той започва кариерата си в банкирането в ислямската банка Albaraka Turk и по-късно работи за държавната Turkiye Halk Bankasi.

„Четинкая по всяка вероятност се ползва с политическата подкрепа на управляващата Партия на справедливостта и развитието заради ролята му в държавни и ислямски банки“, смята Тим Аш, директор на звеното за стратегии в развиващите се пазари в Nomura International в Лондон. „Компромисен кандидат означава една потенциална спънка по-малко, тъй като президентът и кабинетът работят заедно. Евентуална борба за номинацията щеше да се приеме много зле от пазарите“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още