IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка неочаквано понижи една от основните си лихви

Регулаторът намали лихвения процент по овърнайт кредитите от 10,75% до 10,5%

18:29 | 24.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мандатът на Ердем Башчъ изтича на 19 април.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Мандатът на Ердем Башчъ изтича на 19 април. Снимка: Архив Ройтерс

Турската централна банка понижи един от основните си лихвени проценти в четвъртък за пръв път от над година насам, съобщи Wall Street Journal. Регулаторът аргументира решението си с нестабилността на глобалните финансови пазари и направи заявка дори за още по-облекчена парична политика въпреки високата инфлация в страната.

Централната банка, оглавявана от управителя Ердем Башчъ понижи лихвата по овърнайт кредитите от 10,75% до 10,5% и остави едноседмичната си репо лихва на ниво от 7,5%. Лихвата по овърнайт депозитите също остава без промяна на стойност от 7,25%. 

Мярката бележи стесняване на т.нар. лихвен коридор и е по-скоро изненадваща, макар че шестима от общо 15-те икономисти в анкетата на Wall Street Journal прогнозираха понижението.

„В последно време волатилността на финансовите пазари се успокои до известна степен“, пише в изявлението на централната банка. „Необходимостта от по-широк лихвен коридор е понижена. В този смисъл комисията реши да вземе премерена стъпка в посока опростяване на паричната политика“, се казва още в текста.

След като Фед вдигна основния лихвен процент през декември, се очакваше и турската централна банка да последва този ход, но това така и не се случи. Затова се появиха съмнения за независимостта на институцията, тъй като властите са привърженици на ниските лихвени проценти, а регулаторът смята, че те трябва да се вдигат, за да се овладее високата инфлация. За това по всяка вероятност след днешното решение може да се появят основателни опасения, че регулаторът се поддава на политически натиск.

Мандатът на Ердем Башчъ изтича на 19 април и не е ясно дали той ще започне втори мандат или ще друг ще застане начело на турската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още