fallback

ЕС разделя сътрудничеството си с Турция за мигрантите от преговорите за членство

Европарламентът препоръчва на Анкара да засили реформите

16:15 | 14.04.16 г. 2

Европейският съюз (ЕС) може би ще раздели сътрудничеството си с Турция по въпросите с миграцията и преговорите за членство в ЕС.

Днес евродепутатите са гласували резолюция, която отделя двата въпроса, съобщават от представителството на Европейския парламент (ЕП) в България.

Основна тема в гласувания документ са реформите в югоизточната ни съседка. Според ЕП цялостното темпо на осъществяване на промените не само че се забавя, но и в някои ключови области, като свободата на словото и независимостта на съдебната власт, дори има регресия.

Депутатите изразяват и загрижеността си за ескалацията на насилието в югоизточната част на Турция, което принуди близо 400 хил. души да напуснат домовете си.

Евродепутатите призовават Турция да противодейства на всички форми на сплашване на журналисти и да осъди насилственото и незаконно превземане на няколко вестника, от които най-скорошният случай е със „Заман”. Те подчертават и сериозното отстъпление в сферите на свободата на словото и изразяване на мнение, както онлайн, така и офлайн, през последните две години.

Евродепутатите призовават и за спешни реформи в съдебната система и основните права, правосъдието, свободата и сигурността, посочва се в резолюцията. Те настояват и за незабавното прекратяване на огъня в Югоизточна Турция и възобновяването на мирния процес, за който правителството на Анкара трябва да поеме отговорност.

Същевременно ЕП признава, че Турция в момента приема най-голям брой мигранти в целия свят, като подчертават, че страната остава „ключов стратегически партньор за ЕС“.

Европарламентът препоръча и още реформи в Албания и Босна и Херцеговина, които също се подготвят за присъединяване към блока. Според депутатите Албания все още не е стигнала до етап, в който могат да започнат преговори за членство, макар и да изтъкват подготовката за мащабната съдебна реформа.

ЕП приветства молбата за членство в ЕС на Босна и Херцеговина, като препоръчва продължаване на ключовите реформи. В приетата резолюция обаче депутатите осъждат предложението за референдум в Република Сръбска за националните съдебни органи на Босна и Херцеговина, защото това представлява предизвикателство за единството, суверенитета и териториалната цялост на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:32 | 09.09.22 г.
fallback