IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумението на ЕС с Турция за бежанците остава в сила

Подготвят се "стимули" за трети страни, за да се договори възможност за реадмисия

06:58 | 19.02.16 г.
Споразумението на ЕС с Турция за бежанците остава в сила

Планът за овладяване на бежанската вълна в Европа с централно действащо лице Турция остава в сила. Сътрудничеството ще е приоритетно за спирането на миграционните потоци и пресичането на мрежите за трафик на хора.

Това се посочва в заключенията от заседанието на Съвета на Европейския съюз (ЕС), продължило до ранните часове на тази сутрин.

“Взети са мерки от страна на Турция за прилагане на плана за действие, по-специално по отношение на достъпа на сирийски бежанци до пазара на труда на Турция и обмен на данни с ЕС”, посочва се в документа.

Все пак Брюксел признава, че потоците от имигранти са сериозни и е необходимо “значително и трайно намаляване на броя на незаконните влизания” от Турция в ЕС. “Това налага по-нататъшни, решителни усилия и от турска страна, за да се гарантира ефективно изпълнение на плана за действие. Съветът приветства и постигнатото споразумение за механизма за бежанците в Турция и призовава Комисията и държавите членки да приложат бързо приоритетните проекти”, записано е още в документа.

От заключенията става ясно, че в момента се подготвят “стимули” за трети страни, за да може да се договори връщане на хората, които не отговарят на критериите за убежище. Ще продължи и хуманитарната помощ за бежанците в съседните на Сирия държави, като Съветът призовава страните от ЕС да изпълнят ангажиментите, които са поели.

Що се отнася за Балканския маршрут на мигрантите, Съветът смята, че трябва да се съгласуват действия за овладяване на потоците от хора през засегнатите страни. Страните поемат ангажимент да наблюдават и други маршрути, за да могат да се предприемат бързи съвместни действия при пренасочване на потока от бежанци, както и да осигурят хуманитарна помощ за държавите от Западните Балкани.

В документа се подчертава, че е необходимо да се съгласуват мерки за възстановяване и нормалното функциониране на Шенгенското пространство с “пълна подкрепа за държавите членки, които са изправени пред трудни обстоятелства”.

Лидерите на ЕС отбелязват, че със създаването и функционирането на “горещи точки” се подобрява идентификацията и регистрацията на влизащите в Европа хора. Признава се обаче, че има какво още да се направи, за да бъдат “горещите точки” напълно функционални и да се гарантира 100% регистрация на всички влизания в ЕС.

Като водеща мярка за спиране на вторичните потоци от имигранти се посочва прилагането на споразумението за преместване на бежанци и предоставянето на приемни съоръжения, необходими, за да се настанят на мигрантите при хуманни условия, докато положението им се изяснява.

Предвижда се и ускоряване на работата по новата европейска агенция за охрана на границите с оглед постигането на политическо споразумение в рамките на холандското председателство.

Съветът на ЕС призова и Европейската инвестиционна банка за бързо разработване на идеи, в сътрудничество с ЕК, за това как финансовата институция може да допринесе за реакцията на ЕС на бежанската криза. В документа се препоръчва и сътрудничество на европейската гранична служба Фронтекс с НАТО.

След заседанието председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск отбеляза, че в началото на март ще се проведе среща с Турция за миграционната вълна. Той призова също да се спазват поетите ангажименти и решенията на ЕС, визирайки споразумението за преместване на 160 хил. души, чието изпълнение върви изключително бавно.

Що се отнася до Великобритания, Туск отбеляза, че по време на заседанието е постигнат “известен напредък”, но не се е стигнало до окончателно споразумение. В момента той провежда двустранни срещи с премиера на страната Дейвид Камерън, президентът на Франция Франсоа Оланд, премиерът на Чехия Бохуслав Соботка, премиерът на Белгия Шарл Мишел и други, включително и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Оланд предупреди лидерите, че може да направят прекалено много отстъпки на Великобритания, лидерът на Германия Ангела Меркел изтъкна, че ще направи всичко необходимо, за да запази Лондон в ЕС.

Белгия пък настоява за приемането на окончателно предложение за Великобритания, което страната да приеме или да напусне съюза. Брюксел предлага от документите, които предоговарят условията за членство, да се заложи клауза, че споразумението е окончателно и референдумът за отказ от членство е задължителен. Това, според Белгия, ще обезкуражи провеждането на втори референдум, както и другите държави, които биха потърсили възможност за собствени сделки с ЕС.

Темата за бежанската вълна можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още