IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС разделя сътрудничеството си с Турция за мигрантите от преговорите за членство

Европарламентът препоръчва на Анкара да засили реформите

16:15 | 14.04.16 г. 2
ЕС разделя сътрудничеството си с Турция за мигрантите от преговорите за членство

Европейският съюз (ЕС) може би ще раздели сътрудничеството си с Турция по въпросите с миграцията и преговорите за членство в ЕС.

Днес евродепутатите са гласували резолюция, която отделя двата въпроса, съобщават от представителството на Европейския парламент (ЕП) в България.

Основна тема в гласувания документ са реформите в югоизточната ни съседка. Според ЕП цялостното темпо на осъществяване на промените не само че се забавя, но и в някои ключови области, като свободата на словото и независимостта на съдебната власт, дори има регресия.

Депутатите изразяват и загрижеността си за ескалацията на насилието в югоизточната част на Турция, което принуди близо 400 хил. души да напуснат домовете си.

Евродепутатите призовават Турция да противодейства на всички форми на сплашване на журналисти и да осъди насилственото и незаконно превземане на няколко вестника, от които най-скорошният случай е със „Заман”. Те подчертават и сериозното отстъпление в сферите на свободата на словото и изразяване на мнение, както онлайн, така и офлайн, през последните две години.

Евродепутатите призовават и за спешни реформи в съдебната система и основните права, правосъдието, свободата и сигурността, посочва се в резолюцията. Те настояват и за незабавното прекратяване на огъня в Югоизточна Турция и възобновяването на мирния процес, за който правителството на Анкара трябва да поеме отговорност.

Същевременно ЕП признава, че Турция в момента приема най-голям брой мигранти в целия свят, като подчертават, че страната остава „ключов стратегически партньор за ЕС“.

Европарламентът препоръча и още реформи в Албания и Босна и Херцеговина, които също се подготвят за присъединяване към блока. Според депутатите Албания все още не е стигнала до етап, в който могат да започнат преговори за членство, макар и да изтъкват подготовката за мащабната съдебна реформа.

ЕП приветства молбата за членство в ЕС на Босна и Херцеговина, като препоръчва продължаване на ключовите реформи. В приетата резолюция обаче депутатите осъждат предложението за референдум в Република Сръбска за националните съдебни органи на Босна и Херцеговина, защото това представлява предизвикателство за единството, суверенитета и териториалната цялост на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
"Европарламентът препоръчва на Анкара да засили реформите."Следващата стъпка на тоя парламент ше бъде да иде на крака в Анкара да помоли Ердоганя ...препоръчвал бил , ала бала...тука трябва от позиция на силата да се разговаря , ама де е силата на европарламента...у гащите пък съвсем !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Начи в тов ЕС има тотални ***.Как може "която отделя двата въпроса"?!Ми нали турчина като рече или визи за моите, или им купувам по еднопосочен билет за брюксел кво правим?Иначе нека си отделят там каквото намерят за добре брюкселските зелки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още