IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Поскъпването на храните в Русия е временно явление

В традиционното си изявление в ефир пред руския народ президентът посочи, че икономиката е сериозно засегната от поевтиняването на петрола и западните санкции

20:39 | 14.04.16 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ситуацията в руската икономика не се е подобрила и правителството очаква лек спад на брутния вътрешен продукт тази година, заяви президентът Владимир Путин по време на годишното си изявление пред руския народ - т.нар. прякка линия, когато часове наред отговаря на въпросите на населението, информира DNES.bg. Според него обаче все пак тенденцията в икономиката е положителна. „През 2015 г. икономическият спад бе 3,7%, тази година ще бъде лек - едва 0,3 на сто, а догодина се очаква растеж от 1,4%, каза президентът.

Той отбеляза, че е доста трудно да се определи дъното в икономиката. Не трябва да печатаме пари, а да променим структурата на икономиката, заяви руският държавен глава. По думите му селскостопанската продукция се е увеличила въпреки рецесията в националната икономика.

Руският лидер използва режисирания телевизионен маратон всяка година, за да укрепи имиджа си на силен лидер, който защитава Русия от чужди заплахи и се грижи за нуждите на хората, отбелязва „Асошиейтед прес“. Преди предаването руснаците изпратиха над 1 милион въпроси до Путин, обхващащи теми от икономиката в Русия до ситуацията в Сирия и Украйна. 



Руската икономика е сериозно засегната от поевтиняването на петрола и западните санкции, въведени след като Русия анексира Крим през март 2014 г. Силното обезценяване на рублата ускори инфлацията и повиши разходите за живот, докато възможностите за работа намаляха.

„Повишаването на цените на хранителните продукти е съществен проблем. До известна степен това е изкуствен резултат, понеже в отговор на западните санкции въведохме ограничения на вноса на хранителни продукти“, посочи Путин. По думите му растежът на цените на хранителните стоки е временно явление и цените ще се стабилизират.

Путин посочи, че е малко вероятно е западните правителства да премахнат санкциите срещу Русия в скоро време. Държавният глава подчерта, че продоволственото ембарго срещу западните страни ще бъде запазено, докато действат санкциите на Запада срещу Русия.

Що се отнася до Турция, отношенията с която се влошиха през последно време, Путин заяви, че смята Турция за приятел и турския народ - за приятелски, с който Русия безусловно ще изгражда най-добри междусъседски отношения. „Има обаче проблеми с някои политици в Турция, чието поведение е неадекватно и ние съответно реагираме на това. Работим спокойно, но не можем да не реагираме на неприятелски действия“, каза президентът. "Задължително трябва да реагираме, иначе ще ни се качат на главата. Имаше такова нещо в по-новата ни история, но не е възможно да допуснем връщане към това и няма да го направим", заяви президентът.

Той посочи, че турското ръководство не се бори с терористите, а сътрудничи с тях. 

"В Южна Турция фактически се води гражданска война. Опитваме се да не я забелязваме, международната общност като че ли не я забелязва, но това е факт, при това с използването на тежка техника, тежко въоръжение, артилерия и така нататък", подчерта Путин.

Според руския президент сирийският народ трябва да участва в политически преговори и да приеме нова конституция за страната си. "Мир в Сирия ще настъпи не чрез военни действия, а в резултат на мирни преговори. Разчитаме, че не въоръжените сили, а политическият процес ще доведе до умиротворяване, добави той, като подчерта, че Русия прави всичко възможно да гарантира, че ситуацията в Сирия не се влошава.

Путин подчерта, че изтегляйки значителна част от военновъздушните си сили, Русия е оставила сирийската армия в такова състояние, че с помощта на останалите руски сили да могат да извършват настъпателни операции. "След изтеглянето на войските ни сирийската армия превзе Палмира", напомни той.

Руският президент отхвърли критиките към него и обкръжението му за мащабно укриване на данъци чрез офшорни сметки. Според него т.нар. документи от Панама са "провокация", а германският ежедневник "Зюддойче цайтунг", който стои зад разкритията, е задължен на американската банка "Голдман Сакс", заяви Путин. Зад изтичането на документите стоят американски служители, а съобщенията в медиите имат за цел да посеят съмнения за определени личности, смята Путин.

Поръчителите на публикациите "трябва да схванат, че нещата не опират до конкретни хора, физически лица, каквито длъжности и да заемат те в Русия. Нещата опират до страната ни, която няма как да бъде манипулирана или принудена да действа, както му изнася на някого", заяви държавният глава.

В традиционния си годишен разговор в пряк ефир обаче Путин обвини Украйна, че протака изпълнението на политическите аспекти на Минското споразумение, като например аспекта за предоставянето на повече автономия на украинския Изток. Той изрази увереност, че няма да има подновяване на военните действия в Източна Украйна, но призова Западът на използва влиянието си върху властите в Киев за пълното изпълнение на Минското мирно споразумение. Коментирайки утвърждаването от украинския парламент на Володимир Гройсман за премиер по-рано днес, руският президент изрази надежда, че новото украинско правителство ще бъде "прагматично".

Още международни новини четете на DNES.BG

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 13 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 8 години
Бедни ми бедни Путин!!! Животът също е временно явление!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
Нека му пръснат аспуха на крейзито !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 3
georgi_shum
преди 8 години
Путин и Песков май по твоя път са тръгнали :)) Обявяват непроверена и непотвърдена информация... Че после им се налага да се извиняват за гафа :) За разлика от теб. Ти си лишен от тази елементарна доблест :))) http://***.rbc.ru/politics/15/04/2016/5710b5f89a7947637c482899?from=main
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 3
Pronto
преди 8 години
ДА! И за американски доходи и икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 20
ratten
преди 8 години
безмитен, ти за американската демокрация ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 18
ratten
преди 8 години
безмитен, ти за американската демокрация ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 6
data
преди 8 години
временно е - щом поскъпнат достатъчно , няма да поевтинеят повече :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 24
БАЦЕ
преди 8 години
А ти имаш ли представа , що е ''демокрация'' . Със сигурност знам ,че не знаеш. Набили са ти в главата : древна Елада ; ''демос'' ''кратос'' , народовластие ........... мухахахахаха . Демокрация , Кретине , е - два вълка и една овца , гласуват какво ще се вечеря !!!! Печели мнозинството - мухахахахахахаххах .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 25 rate down comment 17
khao
преди 8 години
то важи и за теб, страхо и другите :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 26
ing5rov
преди 8 години
гладни ше мр.ете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още