fallback

Зависимостта на Турция от руски природен газ е голям риск за страната

Според турския вицепремиер Мехмет Шимшек 58 процента от обема на внасяния газ се пада на Русия

22:32 | 18.05.16 г. 3

Зависимостта на Турция от руски природен газ е голям риск за страната, заяви турският вицепремиер Мехмет Шимшек, който отговаря за икономическите въпроси в правителството, предаде ТАСС, цитиран от БТА. Шимшек заяви това на енергийна конференция в Джакарта.

58 процента от обема на внасяния газ се пада на Русия, коментира Шимшек, цитиран от азербайджанската агенция Тренд. Несъмнено зависимостта от руския газ е голям риск за Турция. Ние искаме да намалим зависимостта от доставчиците и с тази цел строим Трансанадолския газопровод, е изтъкнал Шимшек.

Той е посочил, че вносният природен газ задоволява 97 процента от потребностите на Турция.

Проектът за Трансанадолски газопровод е предназначен за транспортиране на азербайджански газ от газовото находище Шах Дениз през Грузия и Турция към границите на Гърция и България. Пропусквателната му способност в първоначалния етап ще бъде 16 милиарда кубически метра газ на година. От тях 10 млрд. ще се транспортират в Европа, а 6 млрд. - в Западна Турция.

Стойността на проекта се оценява на 11 млрд. долара. Азербайджанската държавна нефтена компания има дял от 58 процента в проекта, турската компания Боташ - 30 процента, а BP - 12 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:36 | 08.09.22 г.
fallback