IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите реформи в Турция изпадат в застой

Реформите включват преструктуриране на пазара на труда и развитието на турския облигационен и фондов пазар

10:41 | 16.05.16 г.
<p>
	Президентът Реджеп Тайип Ердоган <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Президентът Реджеп Тайип Ердоган Снимка: архив Ройтерс

Дългообещаваните икономически реформи в Турция са изпаднали в застой след подаването на оставка на министър-председателя Ахмет Давутоглу, тъй като вместо върху тях президентът Реджеп Тайип Ердоган се фокусира върху укрепването на хватката си върху властта, коментира Financial Times.

Реформите включват преструктуриране на турския пазар на труда, пенсионния сектор и развитието на турския облигационен и фондов пазар, с които да се улесни привличането на капитал от местни компании.

Миналата седмица Ердоган отстрани Давутоглу, който подкрепяше тези и други реформи, включително създадените с цел да сближат Турция с Европейския съюз. Съдбата на други икономически реформатори, свързани с министър-председателя, например финансовия министър Начъ Агбал и заместник-премиера, наблюдаващ икономиката, Мехмет Шимшек, е неясна.

„Последните събития потвърждават първостепенния фокус на турското правителство върху конституционната реформа“, казва Франк Гил, кредитен анализатор в Standard & Poor’s. “Това води до риск на заден план да останат критични икономически реформи за преодоляване на ниското ниво на спестявания в Турция, изключително непродуктивния ѝ земеделски сектор, недостатъчно гъвкавия и квалифициран пазар на труда и слабото ѝ представяне спрямо рекордната 2006 г. от гледна точка на привличане на преки чужди инвестиции в сектори, различни от строителството и банкирането“.

Технократите във финансовото министерство се оплакват, че реформите губят инерция точно когато икономиката се представя добре. Растежът през последното тримесечие на 2015 г. бе 5,7% - най-бързия темп от 2011 г.

Макар че в миналото Ердоган подкрепяше икономическите реформи, той има сериозни намерения да засили властта си, контролирайки критиките сред журналисти и академици и остранявайки политическите си опоненти. В същото време той се опитва да си осигури подкрепа за референдум, който има за цел да разшири правомощията на президентската институция.

Отлагането или спирането на реформите ще остави Турция все по-зависима от растежа ѝ, задвижван от потреблението, който съживява дефицита по текущата сметка, когато отчита ръст. Това ще затрудни и намаляването на безработицата, която е над 11%.

По-рано тази година бившият финансов министър Шимшек увери инвеститорите, че трудното законодателство за преодоляване на блокажите на пазара на труда, в пенсионната система и на капиталовите пазари предстоят в най-скоро време.

Двама вътрешни източници от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) казват, че се обмисля поста на Шимшек да поеме Берат Албайрак, зет на президента и министър на енергетиката. Заместник-премиерът засега отказва коментар.

Дори ако Шимшек запази поста си, има сериозен скептицизъм, че той ще успее да прокара непопулярните и фискално скъпите реформи чрез ПСР.

Мурат Учер от консултантската компания Global Source Partners казва: „Като цяло Шимшек печелеше време за Турция, говорейки на правилния език, за да поддържа интереса на инвеститорите. Предизвикателството обаче беше между това, което той искаше да въведе, и това, което е политически възможно. Дори ако остане, неговото управление ще бъде още по-отслабено. Има само едно нещо, което в момента движи дневния ред, и то е изпълнителната президентска власт“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още