IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Ердоган иска да вземе цялата власт

Заради нарастващи опасения около желанията за повече власт на президента лирата отбеляза най-големия спад на развиващите се пазари

17:34 | 11.05.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Турция трябва да създаде новата си президентска система според нуждите си вместо да я заема от други страни. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от агенция Anadolu.

“Страната ще има последната дума по президентската система както по всеки друг въпрос. Не трябва да се страхуваме за избора на страната“, коментира Ердоган в интервю за издание на парламента.

Турският президент отново заяви, че сегашната парламентарна система не може да служи като решение на проблемите на страната, факт, който според него „се е доказал многократно“.

„Новата конституция не е политическа опция, а фундаментално искане на обществото“, добави той.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието ще направи опит през юни да наложи „миниатюрен пакет за промени в конституцията“, който ще позволи на президента да бъде и лидер на страната, заяви Бурхан Къзъ, член на управляващия борд на партията и съветник на Ердоган, цитиран от Bloomberg.

Поправките са част от плана на Ердоган да превърне до голяма степен представителната си роля в изпълнителна. Това може да означава, че създадената от него партия може да поиска предсрочни избори, за да спечели парламентарните места, нужни за приемане на промените в конституцията.

Предвид предстоящото оттегляне на министър-председателя Ахмет Давутоглу инвеститорите се подготвят Ердоган да увеличи натиска върху централната банка за по-агресивно намаляване на лихвените проценти и очакват яснота по потенциалните промени в икономическата администрация.

Заради нарастващите опасения, че опитите на президента Реджеп Тайип Ердоган да затегне хватката си върху властта ще направи икономическите и политическите политики на страната по-малко предсказуеми турската лира поведе губещите валути сред развиващите се пазари, а акциите отчетоха спад.

Валутата, която е отбелязала ръст само един ден от началото на месеца досега, заличавайки повишението си за тази година, се понижи с 0,5% до 2,9644 за долара. В същото време индексът Borsa Istanbul 100 отчита спад от 0,2%, движейки се на червено за втори пореден ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 28 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Мое , мое ...Меркел беше готова не три , ами шест милиарда да дава само да се оттърве от уважаемите бежанци . Сеира определено не е на Ердоганя...въобще не ми е симпатичен, ама има много по големи клоуни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 4
scott
преди 7 години
Колко жалко. Ако Ердоган не е държавник, Б.Борисов какво ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още