IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП замрази работата по премахването на визите за турски граждани

Депутатите са разтревожени от отказа на Ердоган да промени законодателството в областта на антитероризма

15:44 | 11.05.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Броят на бежанците, идващи от Турция към грацките острови, намалява в последните седмици. <em>Снимка</em>: <em>Ройтерс</em></p>

Броят на бежанците, идващи от Турция към грацките острови, намалява в последните седмици. Снимка: Ройтерс

Европейският парламент е замразил работата по отмяната на визовия режим за турски граждани от 1 юли. За това съобщава EU Observer, като се позовава на коментари на европейски депутати.

Според холандският депутат Юдит Саргентини председателят на ЕП Мартин Шулц е прекратил работата по споразумението, докато Турция не покрие всички 72 критерия за отпадането на визите за страната.

Отмяната на визовия режим е част от споразумението между ЕС и Турция за ограничаването на бежанската вълна към Европа. Преди дни от Европейската комисия направиха препоръки в насока за падането на визите за турски граждани на базата на напредъка на Анкара в изпълнението на предварително поставените условия.

Тази мярка обаче се приема доста критично от евродепутатите. В началото на седмицата те дискутираха казуса по време на пленарното си заседание в Страсбург. Единодушното становище е, че Турция първо трябва да изпълни всички европейски изисквания преди да бъде облекчен визовия режим за турските граждани.

Депутатите са разтревожени от изявленията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който категорично отказва да промени законодателството в областта на антитероризма, както и от политическата ситуация в страната след оставката на премиера Ахмет Давутоглу. От съобщенията на пресцентъра на ЕП след заседанието става ясно, че депутатите не пренебрегват и старите "слабости" на Анкара - опасенията за свободата на словото и спазването на човешките права.

Кипър пък очаква Турция да признае съществуването му, за да подкрепи свободното движение на турците в рамките на ЕС.

Самите депутати признават пред EU Observer, че времето за изпълнение на изискванията е прекалено кратко - до края на май.

И Ердоган сякаш признава това и вече коментира, че очаква отмяната на визовия режим през октомври, а не през юли, допълва EurActiv. Всъщност датата 1 юли беше лансирана от отиващия си премиер Давутоглу, когато договори условията по споразумението за ограничаването на бежанската вълна.

В последните месеци броят на мигрантите, пристигащи на гръцките острови от Турция, намаля значително, отчитат институциите. Но заплахата да се върне старото положение се вижда реална за европейските лидери и те вече обсъждат необходимите мерки, ако Ердоган се отметне от споразумението.

Според Bild вариант за това е превръщането на гръцките острови в центрове за прием на бежанци. Там ще бъде проверяван статута им и имат ли право на убежище. Съответно и Гърция ще получи финансовата подкрепа, предварително гласена за Турция.

Официално ЕК отрече, че се готви подобен план Б. Засега няма данни и че Турция ще опита да окаже натиск срещу ЕС, позволявайки отново големи потоци от бежанци към гръцките острови.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Като Берлускони лятото на 2011 им раздаде на чернюхите от Лампедуза по едно временно двуседмично тескере колкото да стигнат до Франция...франсетата опищяха света тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
..."законно" преминаване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
"Депутатите са разтревожени от отказа на Ердоган да промени законодателството в областта на антитероризма."Дупетатите истински ше ше разтревожат ако премахнат визите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още