IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС готви алтернативи, ако Турция се откаже от споразумението за бежанците

Идеята е гръцките острови да се превърнат в центрове за прием на бежанци

11:42 | 09.05.16 г. 7
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) подготвят алтернативи, ако Турция се отметне от споразумението за ограничаване на бежанската вълна, подписано през март. Това съобщава германското издание Bild, като се позовава на свои източници.

Опасенията на Европа са, че след оставката на премиера на Турция Ахмет Давутоглу, Анкара ще промени политиката си. Президентът Реджеп Тайип Ердоган вече коментира, че държавите в ЕС, претърпели атентати, „оставят демокрацията и свободите настрани“ по повод искането на Брюксел Турция да преправи антитерористичния си закон в замяна на отмяната на визовия режим за турски граждани.

Вариант, в случай че Турция се откаже от споразумението за бежанците, е да бъдат изградени центрове за прием на бежанци на гръцките острови. Там ще бъде проверяван статутът на желаещите убежище и ако отговорят на условията – едва тогава ще бъдат изпращани във вътрешността на страната. Мигрантите, които не се нуждаят от защита, ще бъдат директно депортирани.

В момента пристигащите от Турция на гръцките острови бежанци се превозват към вътрешността на страната в рамките на 24 часа.

За да бъде осъществен този план, общността ще спре изплащането на финансовата подкрепа в размер на 6 млрд. евро към Турция и вместо това ще насочи средствата към Гърция.

Експертът по външна политика Карл-Георг Велман, коментира пред изданието, че ЕС трябва да бъде подготвен, а европейските външни граници – защитени.

По последни данни на Международната организация по миграцията към 5 май в Европа през Средиземно море са влезли почти 185 хил. мигранти. Основната част от тях – през Гърция (малко над 155 хил. души).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
"Никои никакви договори няма да разваля "Ако си вадиш хляба с гледане на ръка , умрел си от глад...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Вариант, в случай че Турция се откаже от споразумението за бежанците...извиването на ръце ше продължи по дълго отколкото на Меркел и се иска. Тя беше решила че е хванала бика за рогата , ама май е пообъркала с друго място !За Турция бяха предвидени 3 млрд. , а сега се гласят да напампурят Ципрас да опере пешкира за 580 млн....мачът ше е интересен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 0
pecan
преди 7 години
Гърция има няколко безлюдни острова които представляват пясъчни дюни . Могат да бъдат оставяни там да правят земеделие и да се издържат . Разбира се трябва да им бъде дадена възможност за връщане в демократична Турция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 0
Ironhorse
преди 7 години
Хахахахах,ето изказано от мен предположение преди няма и седмица.http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/aleksis-taktikyt--216002/"Шмекера" Ципрас се готви за предложение, на което не може да откаже !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Бре де_@ и идеята, гръцките острови да са центрове за бежанци.Аз викам веднага да бъдат извозвани транзит към мама Меркел, пък там да се решава кой да бъде депортиран
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Оправиха ги гърчолята набързо. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още