IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безвизовите пътувания на турски граждани в ЕС изглеждат все по-невъзможни

Нито Европа, нито Турция са готови на отстъпки за постигането на споразумение на този етап

21:49 | 12.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Турският президент Тайип Ердоган увеличи натиска върху Европа във връзка със сделката за мигрантите в четвъртък, като обвини блока в създаването на нови препятствия за безвизово пътуване и заплаши, че Анкара може да поеме по собствен път, ако не бъде постигнато споразумение, предава Ройтерс.

В Берлин президентът на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер също беше категоричен, заявявайки, че споразумението ще се провали, ако Анкара не изпълни ангажиментите си, включително  да направи договорените промени в своето антитерористично законодателство.

Изявленията хвърлиха съмнения относно бъдещето на споразумението, което има за цел да предостави възможност на турците да пътуват безвизово в Европа, в замяна на спиране на потока от нелегални имигранти. Брюксел отчаяно се нуждае от постигането на това, но настоява Турция да отговори на 72 критерия, включително да промени правната си дефиниция за тероризъм.


“Приключихме въпроса с безвизовото пътуване в ЕС, подписахме сделката, а след това те излязоха с тези 72 критерия и включиха законите за борба с тероризма в тях”, коментира Ердоган. По думите му призивът Турция да смекчи антитерористичните си закони е равносилно тя да бъде помолена да се откаже от борбата си с тероризма.

“Ние или ще подобрим отношенията си в ЕС, или ще поемем по нов път. Предпочитаме да изградим новата Турция с нашите приятели от ЕС, но сега ще изчакаме решението на нашите приятели от ЕС”, допълни той.

Но Юнкер не показва никакви признаци, че ще поддаде. Той твърди, че, ако Турция не изпълни изискванията, споразумението няма да се сключи.

“Ако г-н Ердоган реши да откаже на турците правото да пътуват свободно в Европа, тогава той ще трябва да обясни всичко това на хората от Турция. Това няма да бъде мой проблем, а негов”, категоричен е той.

Други европейски политици също оказват натиск върху Анкара. Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че зависи от Турция дали ще изпълни критериите, ако иска безвизови пътувания.

“Топката е в ръцете на Турция”, заяви той, допълвайки, че страната трябва да промени своите антитерористични закони, които биха могли да доведат до по-строги мерки срещу журналистите например. “Ако Турция изпълни ангажиментите си, тогава ще се заема с изпълняването на нашите ангажименти и продължаването на либерализацията на визовия режим”.

Натискът на Турция върху свободата на пресата става все по-голям проблем в Европа. Прокурорите са стартирали над 1800 дела срещу хора за обиди по адрес на Ердоган, откакто той стана президент през 2014 г. Сред тях се нареждат журналисти, карикатуристи и дори тийнейджъри.

Сатирик от Германия е изправен пред съдебно разследване, след като се е подигравал на Ердоган по германска телевизия.

И все пак говорителят на Европеската комисия заяви, че споразумението не е “мъртво” и Брюксел работи за предоставянето на безвизови пътувания на турците.

В четвъртък Брюксел разкри, че ще отпусне 1 млрд. евро помощи за бежанци, живеещи в Турция, като това ще се случи до края на юли. По този начин се ускорява изплащането на средствата, обещани заедно с либерализирането на визовия режим.

Турция преди време се оплака, че ЕС отпуска бавно средствата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още