IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зависимостта на Турция от руски природен газ е голям риск за страната

Според турския вицепремиер Мехмет Шимшек 58 процента от обема на внасяния газ се пада на Русия

22:32 | 18.05.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Зависимостта на Турция от руски природен газ е голям риск за страната, заяви турският вицепремиер Мехмет Шимшек, който отговаря за икономическите въпроси в правителството, предаде ТАСС, цитиран от БТА. Шимшек заяви това на енергийна конференция в Джакарта.

58 процента от обема на внасяния газ се пада на Русия, коментира Шимшек, цитиран от азербайджанската агенция Тренд. Несъмнено зависимостта от руския газ е голям риск за Турция. Ние искаме да намалим зависимостта от доставчиците и с тази цел строим Трансанадолския газопровод, е изтъкнал Шимшек.

Той е посочил, че вносният природен газ задоволява 97 процента от потребностите на Турция.

Проектът за Трансанадолски газопровод е предназначен за транспортиране на азербайджански газ от газовото находище Шах Дениз през Грузия и Турция към границите на Гърция и България. Пропусквателната му способност в първоначалния етап ще бъде 16 милиарда кубически метра газ на година. От тях 10 млрд. ще се транспортират в Европа, а 6 млрд. - в Западна Турция.

Стойността на проекта се оценява на 11 млрд. долара. Азербайджанската държавна нефтена компания има дял от 58 процента в проекта, турската компания Боташ - 30 процента, а BP - 12 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 13
ratten
преди 7 години
да поръчат на америкосите, те ще им докарат с кораб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 13
ratten
преди 7 години
да поръчат на америкосите, те ще им докарат с кораб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 10
pepe
преди 7 години
58% за азерите от 11милиарда е грубо към 6 милиарда. Абе аз ли имам грешни спомени или преди нама и половин година азерите искаха от МВФ към 4 милиарда финансова помощ - и сега ще изсипят 6 ? Откъде? А и прогнозната първоначална прогнозна пропусквателност - 16 милиарда м3. Ами то като знаем потреблението на Турция, Гърция, Бългатрия и т.н. - то до Унгария ще стигат само изпарения. Сериозно си мисля, че и този проект е в руслото на НАБУКО и други подобни алтернативи на руския газ. Турция като знаем колко е гъста с азерите, защо досега не е задоволила потреблението си от тях? Единствения сериозен играч, който може да докара газ от югоизток си остава Иран, но докато Ердоган е фактор в Турция, възможноста клони към 0.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още