IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша може да отправи оферта за контролния пакет акции на UniCredit в Pekao

Делът на италианския кредитор във втората най-голяма банка в Полша се оценява на 4,8 млрд. долара

11:01 | 24.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Полша може да отправи оферта за контролния пакет акции на UniCredit в Pekao

Правителството на Полша умува дали да отправи оферта към италианската UniCredit чрез държавни предприятия за контролния пакет акции във втората най-голяма банка в страната, за да стимулира участието на местни акционери в индустрията, пише Bloomberg.

UniCredit анализира правителствения интерес към Bank Pekao SA, в която държи 50,3%, оценени на 18,2 млрд. полски злоти (4,8 млрд. долара), писа в четвъртък полският вестник Puls Biznesu, като цитира анонимни източници.

Няколко часа по-късно министърът на финансите на Полша Давид Яцкиевич каза, че контролираният от държавата застраховател PZU SA и PKO Bank Polski SA имат „капацитета“ за подобни сделки и че в потенциални оферти за полски банки могат да участват други държавни компании.

„Сътрудничеството е възможно, различните типове финансови конструкции, включително и участие на трети страни, особено когато говорим за някой с размера на Pekao“, заяви Яцкиевич пред репортери. „Не искаме да подминаваме продажби с безразличие, след като делът на полския капитал в банковата система не е на оптимално ниво.“

UniCredit, която доминира в региона на Централна и Източна Европа, преосмисля вложението си в Pekao, успоредно с други мерки за стимулиране на капитала.

Оценките на полските банки бяха ударени от нов данък върху техните активи и политическия дебат относно скъпите намерения за конвертиране на ипотечните кредити, отпуснати в чуждестранна валута, в полски злоти.

Имайки предвид размера на потенциалната сделка, списъкът с потенциалните купувачи определено е кратък. В него могат да попаднат BNP Paribas SA, BBVA и най-вероятно и китайска банка, въпреки че досега нито една не е проявила интерес, коментира анализаторът в Bank Zachodni WBK SA Дариуш Горски.

Въпреки че евентуалното участие на PKO може да бъде оспорено от антимонополния регулатор на Полша заради пазарния дял на банката, застрахователят PZI може да се обедини с други държавни институции и така да отправи оферта, пише Puls.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още