IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходи за преструктуриране стопиха печалбата на UniCredit

Регионът на Централна и Източна Европа остава силен двигател на растежа на банката

18:48 | 10.05.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

UniCredit SpA отчете спад на нетната печалба за първото фискално тримесечие от 21% на годишна база до 406 млн. евро спрямо 512 млн. евро заради еднократни ефекти, свързани с разходите за преструктуриране на бизнеса в Австрия и Италия. 

Въпреки това обаче печалбата на най-голямата по активи италианска банка надмина консенсусните очаквания на пазарните анализатори за 360 млн. евро за периода. Без отчитането на тези еднократни разходи за преструктурирането нетната печалба би възлязла на над 640 млн. евро, поясняват от кредитора.  

Приходите възлизат на 5,48 млрд. евро спрямо 5,75 млрд. евро година по-рано. 

След обявяването на финансовите резултати акциите на банката се изстреляха с над 4%, преди да отстъпят отново. Книжата се търгуват с лек ръст малко преди края на сесията в Милано. От началото на годината досега обаче акциите загубиха около 40% от стойността си, изчислява MarketWatch. 

Регионът на Централна и Източна Европа остава силен двигател на растежа на финансовата институция с нетна печалба от 285 млн. евро за първата четвърт на годината.

Най-силен принос към финансовите резултати на региона имат Турция (72 млн. евро), Чехия и Словакия (общо с 49 млн. евро). 

Положителни са резултатите в България (46 млн. евро, което е ръст от 48,4% спрямо предходното тримесечие и 8,1% на годишна база) и Русия (45 млн. евро).

От банката отбелязват, че влошените експозиции намаляват, нетните лоши кредити са стабилни с покритие от 61%, най-високо сред италианските банки.

Нетната оперативна печалба отчита силно представяне до 1,4 млрд. евро благодарение на устойчиви приходи от 5,5 млрд. евро и ниски оперативни разходи - 3,3 млрд. евро, намаляващи с 3,7% на годишна база. Показателят Core Equity Tier 1 e близо до 11%, което е над регулаторните изисквания за 2018 г. 

Потребителите на онлайн банкирането на UniCredit достигат 10,5 милиона, а на мобилното – 4,3 милиона, което представлява растеж от около 50% в сравнение с края на 2014 г.

UniCredit е в Топ 5 по размер на активите в България, заедно с Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Юробанк и Обединена българска банка, като заедно те генерират 75% от общата печалба на системата в периода януари-март 2016 г., показват изчисления на Investor.bg. През март печалбата на вече 27-те банки, опериращи на българския пазар, се понижава с минималните 1,2% на месечна база, но расте с 24,2% на годишна база до 109,3 млн. лв. 

През първото тримесечие на 2016 г. банковият сектор печели общо 305,3 млн. лв., което е със 7,7% повече в сравнение с първите три месеца на миналата година, когато на пазара все още имаше 28 търговски банки.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още