IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните лидери: Демократичният ред в Турция трябва да бъде зачитан

Представители на Европа, Русия и САЩ се обявиха в подкрепа на "демократично избраното правителство" в Турция

09:40 | 16.07.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз възнамерява да запази Турция като свой ключов партньор във всички сфери, но много ще зависи от това как Анкара ще излезе от кризата с преврата и как ще се справи с последствията, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Уан Батор, където участва в азиатско-европейската среща на високо равнище, предадоха информационните агенции.

Това ще има решаващо значение за самата Турция, за целия регион и за отношенията между ЕС и Турция, каза той, предава БТА.

Туск подчерта също, че няма място за военни преврати в съвременна Турция, в която няма алтернатива на демокрацията и върховенството на закона. Напрежението и предизвикателствата не може да се решават със силата на оръжието, каза той.

Последствията от преврата в Турция ще бъдат обсъдени на 18 юли на планираната среща на външните министри на ЕС в Брюксел.

Турската демокрация трябва да бъде зачитана и Берлин подкрепя избраното правителство в Анкара, заяви тази сутрин говорителят на германския канцлер Ангела Меркел след опита за преврат, предприет от група турски военни.

"Демократичният ред в Турция трябва да бъде зачитан. Трябва да се направи всичко, за да бъде защитен животът на хората", написа Щефен Зайберт в Туитър. Той добави, че Меркел е в тесен контакт с външния министър Франк-Валтер Щайнмайер и вицеканцлера и икономически министър Зигмар Габриел и че Берлин подкрепя законно избраното турско правителство.

Президентът на САЩ Барак Обама също призова всички сили в Турция да подкрепят демократично избраното правителство на президента Реджеп Тайип Ердоган, предадоха световните агенции.

Пресслужбата на Белия дом съобщи, че Обама е разговарял по телефона с намиращия се в Москва държавен секретар на САЩ Джон Кери за развоя на събитията в Турция.

"Президентът и държавният секретар са на мнение, че всички сили в Турция трябва да подкрепят демократично избраното правителство на страната, да демонстрират сдържаност и да не допускат насилие и кръвопролития", съобщи пресслужбата.

Руският премиер Дмитрий Медведев смята, че обстановката в Турция показва дълбоки противоречия в обществото и армията на страната и изрази убеденост в необходимостта от възстановяване на конституционния ред, предаде ТАСС.

"Що се отнася до събитията, които се случиха вчера и днес в Турция, те трябва да бъдат анализирани, тъй като още продължават. Напълно очевидно е, че в този момент там има военни сблъсъци", каза Медведев пред журналисти. "Необходимо е да бъде възстановен конституционият ред на територията на страната, като бъдат спазвани всички права и свободи, предвиждани в законодателството на страната", добави той.

Медведев подчерта, че събитията в Турция показват, че в турското общество, в турската армия има много силни, дълбоки противоречия, които намериха израз в тези събития. "Какво ще стане по-нататък, времето ще покаже", каза той.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас късно вечерта също изрази "подкрепата си за демократично избраното правителство" на Турция чрез контакт на службите си с тези на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи гръцки правителствен източник, цитиран от АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Абе келешче, оня вашия джим кери ако остане още 1 ден в москва ще затриете планетата бе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
DutyFree
преди 7 години
СПОРЕД ВАС КОЛКО СА ЖЕРТВИТЕ НА ЕРДОГАН И БАШАР АСАД И ТИЯ НА ПУТИН, КОИ ВОДИ КЛАСАЦИЯТА, ТО Е ЯСНО ЧЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ ТИЯ НА ИДИЛ ИЛИ ДАЕШ, НО КОЙ ОТ ТИЯ ТРИМАТА ИМА ПОВЕЧЕ ЦИВИЛНИ ЖЕРТВИ .. МАЙ ПУТИН БИЕ ВСИЧКИ ВЗЕТИ ЗАЕДНО, ТАКА ЛИ Е??? ?ЧЕРВЕН НЕКАДЪРНИЦИ!!????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
ТИЯ В ТУРЦИЯ С ТОЯ ДИКТАТОР, СА БИЛИ ДЕМОКРАЦИЯ ЛИ ??? ХАХАХАХАХАХ КАТО ДЕМОКРАЦИЯТА В РУСИЯ, СЪЩАТА РАБОТА... ДАЖЕ СА ПО ДОБРЕ ОТ РУСНАЦИТЕ..!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
DutyFree
преди 7 години
Да, само ДЕТО ЦЯЛАТА ИМ ДЕМОКРАЦИЯ Е ПРИВИДНА, ИМПЕРАТОРИТЕ И ДИКТОРИТЕ НЕ НИ ТРЯБВАТ.. ВКЛЮЧИТЕЛНО ТОЗИ ЧЕРВЕНИЯ ДИКТАТОР В МОСКВА... ЧЕРВЕНИЯ ДИКТАТОР Е НАЙ ОПАСЕН...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
Демократичен ред в Турция?Бегъл преглед на събитията от последния месец:27.06.2016 - "Ердоган се извини на Путин за убития руски пилот"28.06.2016 - "Атентат на летище "Ататюрк" в Истанбул уби поне 28 и рани над 60 души, излитанията са спрени"30.06.2016 - "Жертвите в Истанбул станаха 42, ЦРУ потвърди съмненията за "Ислямска държава""14.07.2016 - Пристига за двудневно посещение в Кремъл - "Кери обсъжда с Путин в Москва предложение за сътрудничество в Сирия"14.07.2016 - "Поне 84 загинаха в атентат в Ница (видео) (хронология до 12:00)"15.07.2016 - "Десетки са загинали, над 700 души са задържани при опита за военен преврат в Турция"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още