IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо толкова много турци подкрепят авторитарния Ердоган?

Поддръжниците на президента често цитират три основни причини за популярността му

17:26 | 20.07.16 г. 23
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Над хилядите турци, събрали се пред кметството в Истанбул във вторник вечерта, се извисява един човек. В края на улицата гигантски образ на президента Реджеп Тайип Ердоган гледа вторачено тълпите, разказва The Guardian.

Свикани чрез съобщение от правителството, тълпите се събират за това, което официалните представители нарекоха "демократична стража" (Democracy Watch) – обществено отхвърляне на опита за преврат от миналата седмица и знак на подкрепа за един конкретен политик.

„Обичаме президента си толкова много“, казва Ерсин Коркмаз, 29-годишен държавен служител, увит в турското знаме и придружен от двете си малки дъщери. „Той е най-добрият ни лидер от Мехмед Завоевателя, който завладява Константинопол през 1453 г.", допълва той.

Продължаващата популярност на Ердоган обърква западните наблюдатели. През последните дни западните лидери изразяват безпокойство към чистката в турската администрация, армия, образование след опита за преврат. От събота насам около 35 хил. офицери, войници, полицаи, съдии, прокурори, учители и академици са били задържани, уволнени или отстранени, докато Ердоган се опитва да изолира всеки, който правителството му възприема за заплаха. На академиците, които остават на служба, пък им е забранено да пътуват в чужбина.

Тълпите от поддръжници го възприемат основно като спасител. „Някои хора го наричат диктатор, но тези от нас, които преживяха предишните лидери, знаят, че не е“, казва 42-годишният шофьор Адем Чанкая. „Ето защо гласуват за него. До последния си дъх ние сме тук за Ердоган", посочва той.

Поддръжниците на президента често цитират три основни причини за популярността му и тази на Партията на справедливостта и развитието. Първата е социална: Ердоган се възприема като човек на народа, представител на долната и по-ниската средна класа, игнорирани от предшествениците му. „Работата е там, че преди Ердоган президентите не ценяха народа“, казва един от събралите се. „Ердоган се интересува от хората. Това е основното нещо. Виждаме, че го е грижа за нас“, допълва той.

Според Аслъ Айдънташбаш, анализатор за Турция в European Council for Foreign Relations, “целият наратив на Партията на справедливостта и развитието е за това периферията да поеме контрола над страната от ръцете на елита, който се възползва от държавната власт, а поддръжниците му виждат Ердоган като въплъщение на този наратив“.

Съществува и религиозният аспект. Ислямистката управляваща партия представлява религиозните консервативни страни на турското общество, които се чувстват пренебрегнати, откакто Мустафа Кемал Ататюрк направи Турция светска през 20-те години на миналия век. „Преди Ердоган хората бяха корумпирани и измамници“, казва Коркмаз, увитият в знаме държавен служител. „Слава Богу, че оправяме нещата за новото поколение“, допълва той.

Не на последно място икономиката също е фактор. При Ердоган хората заживяха по-добре. Откакто спечели властта през 2003 г., правителството му направи значителни подобрения на инфраструктурата, построявайки редица мостове, пътища и линии на метрото и подкрепявайки здравната система. „Виждаме значителни икономически промени откакто Ердоган стана президент“, казва Чанкая. „Здравеопазване, транспорт, грижа за възрастните и особено инфлация. Хората се чувстват по-ценени“, смята той.

Поддръжниците могат да преглътнат авторитарното му управление отчасти, защото усещат, че е оправдано, казва Сонер Чааптай, автор на The Rise of Turkey. Използвайки това, което Чааптай нарича „авторитарна стратегия на потиснатия човек“, Ердоган представя репресиите си срещу опозицията като легитимен отговор на заплахите за премахването му от власт. „Всеки път, когато има опозиция срещу Ердоган, тя се представя като заговор за свалянето му от власт и така бива оправдана в очите на последователите му“, казва Чааптай.

На митинга един от поддръжниците на Ердоган показва именно такива възприятия. Исмаил казва: „Журналистите, за които говорят, те са предатели. В името на журналистиката те правят какво ли не. Има едни журналисти, които помагат на тази страна, а има и други, които са предатели“.

През последните години Ердоган и поддръжниците му са били обвинявани в корупция. Поддръжниците му обаче са готови и за това да си затворят очите заради по-големите ползи, които им дава правителството. „Това, което електоратът на управляващата партия усеща е, че може би те наистина взимат пари, но в същото време подобряват живота (на хората - б.ред.)“, казва Айдънташбаш. „Има културен елемент, който е много труден за улавяне от външните лица. Той представлява сунитска Турция и идентичност, която беше пренебрегвана от властта в продължение на много години“, заключава той.

Може ли Ердоган да изгуби популярност в краткосрочен план? Повечето хора трудно си представят подобно нещо, освен ако икономиката внезапно не потъне или основната опозиционна партия на Турция не намери по-добри лидери. Според Чааптай сега още повече ще се задълбочат политическите разделения в страната. Макар че широка коалиция от турци се противопостави на опита за преврат, продължаващите чистки ще доведат до още по-силна поляризация. „Тези, които харесват Ердоган и тези, които не го харесват, ще се превърнат в тези, които го обожават и тези, които го мразят“, смята Айдънташбаш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 0
stratsimir6
преди 7 години
Вижте, Ердоган дойде на власт с голямо мнозинство и висока подръжка от народа, така че няма никак да е лесно на някои / като САЩ използвайки ЦРУ / да го свалят от власт .... Не може да се отрече икономическия напредък на Турция , а на хората хич не им пука за политика , щом живеят и се чувстват добре . Нека не правим крайни заключения за това какъв е Ердоган - диктатор, демократ или корумпиран *** , защото диктатурите в Ирак, Либия, Сирия , бяха свалени , но положението там не блесна, напротив , стана така , че там сега е АД и не е за живее ! И въобще има ли значение дали едно управление е диктатура или демократично, щом като хората в него се чувстват сигурни и харесват този начин на живот ..... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
evgeniya.tb
преди 7 години
Чудя се колко е къса паметта на хората в България.Или пък толкова им са знанията. Та нали само преди 25 - 26 години и ние излизахме 99% на митинги, манефистации, протести в името на призива на Партията-майка.Та и днес защо си затваряте очите пред масовите митинги вСеверна Корея например. И защо толкова е незаконен този опит за преврат в Турция а в Украйна където беше свалено правителство законно избрано с избори се оказа преврат законен и възхваляван?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 години
Първата причина от изброените е най-важна ... именно това че хората го мислят за част от народа и това че произхожда от ниските класи ... всяка криза и изгряването на диктатор идва след такива причини, когато елита се самозабрави .. примери от историята колкото искаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
Ха ДОЛАРА Е ОСНОВНАТА ВАЛУТА В СВЕТА ВЕ.. М.Ъ.Р.Ш.А БЕЗ ПОДОБНА, ТИ ТОВА ЗНАЕШЕ ЛИ ГО????? ТИ НА КАКВО СЕ КЛАНЯШ ВЕ БОЛЕН НЕКАДЪРНИК ??? РЕЗЕРВНИТЕ ВАЛУТИ ЗНАЕШ ЛИ КОЙ СА СЕГА ИМА ЕДНА НОВА!!! ЛЕЛЕЛЕЛ КОЛКО СТЕ НЕКАДЪРНИ И ОТ ТАМ НЕЩАСТНИ И ГЛУПАВИ НЕ Е ИСТИНА!!!??? НЯМА ИМПЕРИЯ ЗАД БЛАТОТО, ЩОТО ЕДИНСТВЕНИТЕ ИМПЕРИИ СА РУСИЯ И ТУРЦИЯ, ЯВНО РАЗПАДАЩИ СЕ . .НЯМА КАК С РЕПРЕСИИ И ШПИОНИ ДА ЗАДЪРЖАШ РЕЖИМ НЯКАКЪВ КАКВОТО И ДА Е ТОЙ!!!??? НАЛИ ТАКА КУХА ЛЕЙКО ???? НАЛИ ПУТИН МУ КАЗАХА, ЧЕ КАТО РУСИЯ ИЗЛЯЗЛА ОТ ДОЛАРА ЩЯЛ ДА ФАЛИРА ДОЛАРА И САЩ . .ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХ ТОВА ГО ТВЪРДЕШЕ ТЕХЕН ОЛИГАРХ, КАК Е ??? ПЪЛЕН ЧЕРВЕН ГЛУПАВ ЦИРК !!!!??? ЗАРАДИ ЕЙ ТАКИВА БОЛНИ СЪЩЕСТВА КАТО ТЕБ... .ЗАЩО СТЕ ТОЛКОВА БОЛНИ И ГЛУПАВИ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
serafima
преди 7 години
Чета с интерес коментарите тук за събитията в Турция. Иска ми се нещо да добавя, да не повтарям казаното вече. Първо си мисля, че отношенията между Русия и Турция са по-скоро тактически и нетрайни, а не като на Турция и САЩ стратегически и от много години освен по линия на НАТО и и в други сектори. Мисля си също, че привържениците на Ердоган пказват, че те "играят на твърдо" с него, чувстват се защитени и стабилни. Но в същото време и са с мислене от преди много години и десетилетия. Къде са младите и интелигентни хора, които протестираха в защита на ГИЗИ парк с месеци срещу водните оръдия, изпратени от Ердоган? Защо си затварят очите пред авторитарния му стил на управление и ограничаване на свободата на интелигенцията? Трето, ако е до харесване, то и сирииците си харесват Асад, но западните не им дават - нарекоха го как ли не и воюват срещу него. На това се казва двоен стандарт, а ние сме потърпавши от тези действия, бед някой въобще да ни е питал. Не съм оптимист по отношение на бъди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Мене пък ме притеснява оная другата империя зад блатото...щот бая народец наивен ше изпищи на умрело кат настане шоуто , включително и ти ...дето се кланяте на долара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 7 години
Империите се разпадат бавно, трудно и кърваво. Турция е такава от 14-ти век и все още не се е дезинтегрирала достатъчно. Русия се счита за такава от 18-ти век, но разпадът и е много по-бърз и изключително кървав. Пътят на двете сатрапии е ясен, да му мислят хората им, които живеят в тези "интересни времена".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 1
lozkhris
преди 7 години
Обичам да чета, прав си. Четенето те прави по-умен, отколкото си се родил. Холиууд отдавна не ми е интересен - прекалено се самоповтаря от десетилетия насам. Пуканките са въглехидрати, кока-колата е газирана... сори, тва не ми е по вкуса. Ако имаш по-добри идеи и виждания - сподели. Може па да си по-умен от мен, срещу което не бих имал нищо против, впрочем...А Турция / чети Ердоан / наложи извънредно положение снощи...не знам къде свършва литературата и започва реалността. Всеки случай реално никой вече там не може да му оспори власттаQuod erat demonstrandum
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 1
mathematician
преди 7 години
И Венецуела и тя печата и виж докъде я докара. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
mathematician
преди 7 години
Бе той и *** уж всичко беше сметнал, само дето цената на петрола не можа да предвиди. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още