IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо толкова много турци подкрепят авторитарния Ердоган?

Поддръжниците на президента често цитират три основни причини за популярността му

17:26 | 20.07.16 г. 23
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Над хилядите турци, събрали се пред кметството в Истанбул във вторник вечерта, се извисява един човек. В края на улицата гигантски образ на президента Реджеп Тайип Ердоган гледа вторачено тълпите, разказва The Guardian.

Свикани чрез съобщение от правителството, тълпите се събират за това, което официалните представители нарекоха "демократична стража" (Democracy Watch) – обществено отхвърляне на опита за преврат от миналата седмица и знак на подкрепа за един конкретен политик.

„Обичаме президента си толкова много“, казва Ерсин Коркмаз, 29-годишен държавен служител, увит в турското знаме и придружен от двете си малки дъщери. „Той е най-добрият ни лидер от Мехмед Завоевателя, който завладява Константинопол през 1453 г.", допълва той.

Продължаващата популярност на Ердоган обърква западните наблюдатели. През последните дни западните лидери изразяват безпокойство към чистката в турската администрация, армия, образование след опита за преврат. От събота насам около 35 хил. офицери, войници, полицаи, съдии, прокурори, учители и академици са били задържани, уволнени или отстранени, докато Ердоган се опитва да изолира всеки, който правителството му възприема за заплаха. На академиците, които остават на служба, пък им е забранено да пътуват в чужбина.

Тълпите от поддръжници го възприемат основно като спасител. „Някои хора го наричат диктатор, но тези от нас, които преживяха предишните лидери, знаят, че не е“, казва 42-годишният шофьор Адем Чанкая. „Ето защо гласуват за него. До последния си дъх ние сме тук за Ердоган", посочва той.

Поддръжниците на президента често цитират три основни причини за популярността му и тази на Партията на справедливостта и развитието. Първата е социална: Ердоган се възприема като човек на народа, представител на долната и по-ниската средна класа, игнорирани от предшествениците му. „Работата е там, че преди Ердоган президентите не ценяха народа“, казва един от събралите се. „Ердоган се интересува от хората. Това е основното нещо. Виждаме, че го е грижа за нас“, допълва той.

Според Аслъ Айдънташбаш, анализатор за Турция в European Council for Foreign Relations, “целият наратив на Партията на справедливостта и развитието е за това периферията да поеме контрола над страната от ръцете на елита, който се възползва от държавната власт, а поддръжниците му виждат Ердоган като въплъщение на този наратив“.

Съществува и религиозният аспект. Ислямистката управляваща партия представлява религиозните консервативни страни на турското общество, които се чувстват пренебрегнати, откакто Мустафа Кемал Ататюрк направи Турция светска през 20-те години на миналия век. „Преди Ердоган хората бяха корумпирани и измамници“, казва Коркмаз, увитият в знаме държавен служител. „Слава Богу, че оправяме нещата за новото поколение“, допълва той.

Не на последно място икономиката също е фактор. При Ердоган хората заживяха по-добре. Откакто спечели властта през 2003 г., правителството му направи значителни подобрения на инфраструктурата, построявайки редица мостове, пътища и линии на метрото и подкрепявайки здравната система. „Виждаме значителни икономически промени откакто Ердоган стана президент“, казва Чанкая. „Здравеопазване, транспорт, грижа за възрастните и особено инфлация. Хората се чувстват по-ценени“, смята той.

Поддръжниците могат да преглътнат авторитарното му управление отчасти, защото усещат, че е оправдано, казва Сонер Чааптай, автор на The Rise of Turkey. Използвайки това, което Чааптай нарича „авторитарна стратегия на потиснатия човек“, Ердоган представя репресиите си срещу опозицията като легитимен отговор на заплахите за премахването му от власт. „Всеки път, когато има опозиция срещу Ердоган, тя се представя като заговор за свалянето му от власт и така бива оправдана в очите на последователите му“, казва Чааптай.

На митинга един от поддръжниците на Ердоган показва именно такива възприятия. Исмаил казва: „Журналистите, за които говорят, те са предатели. В името на журналистиката те правят какво ли не. Има едни журналисти, които помагат на тази страна, а има и други, които са предатели“.

През последните години Ердоган и поддръжниците му са били обвинявани в корупция. Поддръжниците му обаче са готови и за това да си затворят очите заради по-големите ползи, които им дава правителството. „Това, което електоратът на управляващата партия усеща е, че може би те наистина взимат пари, но в същото време подобряват живота (на хората - б.ред.)“, казва Айдънташбаш. „Има културен елемент, който е много труден за улавяне от външните лица. Той представлява сунитска Турция и идентичност, която беше пренебрегвана от властта в продължение на много години“, заключава той.

Може ли Ердоган да изгуби популярност в краткосрочен план? Повечето хора трудно си представят подобно нещо, освен ако икономиката внезапно не потъне или основната опозиционна партия на Турция не намери по-добри лидери. Според Чааптай сега още повече ще се задълбочат политическите разделения в страната. Макар че широка коалиция от турци се противопостави на опита за преврат, продължаващите чистки ще доведат до още по-силна поляризация. „Тези, които харесват Ердоган и тези, които не го харесват, ще се превърнат в тези, които го обожават и тези, които го мразят“, смята Айдънташбаш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 13 rate down comment 5
lozkhris
преди 7 години
Това не е верно. Самолетът беше свален защото руснаците прекалено много започнаха да изваждат наяве връзките на фамилията Ердоан с петрола на ИДИЛ. Носят се слухове, че всъщност инициаторът на заповедта е синът Билял, който бе основният разсилен в осигуряването на коридор на петрола към Турция - той просто е побеснял от поредния нанесен удар по конвой и е накарал баща си да издаде заповедта. Освен това поведението на Ердоан към Русия до неотдавна беше изключително нагло, а риториката му от първите минути до последните преди извинението - много агресивна. Не, тук наверно целта е друга - привидно стопляне на отношенията с Русия и особено Израел, защото това би парализирало евентуална остра реакция от САЩ. Може би иска да ги продупреди да не се заиграват с кюрдите...знаем ли?...Ердоан вече е непредсказуем - за съжаление в такова психично състояние диктаторите са изключително опасни, просто защото са непредсказуеми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 1
lozkhris
преди 7 години
Не знам..Световната История показва, че психясали, маолумни диктатори не страдат от хладна логика....Когато казали на Нерон, че Галба настъпва към Рим начело на галските легиони, той се готвил за триумф и изрекал крилатата фраза Trans penis meus perantes.... Бих ти го превел, ама съм сигурен, че и сам ще се справиш...Та Калигула си издигал храм докато преторианците начло с Касий Хереря готвели заговор, а римската държава тънела в криза за зърно заради спрените доставки от Египет...Какво да си припомняме за Хитлер, който до последния момент произнасяше речи, при положение, че Германия вече беше срината със земята...Примери много.Ердоан вече не се интересува от икономиката - от тук нататък властта ще се поддържа с огън, меч и религия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 4
trendline
преди 7 години
Една власт се крепи когато хората са зад нея. Започнат ли да говорят на различни езици власт и народ става като в България - ден за ден. Трябва да признаем че не му липсва харизма да увлича хората след себе си. Нека да видим как ще се развият отношенията на Турция с Русия. Путин и Ердоган може да не се обичат но имат общ враг - САЩ. Последните събития сочат , че руския самолет може да е повален от турските ВВС без знанието на Ердоган, но подготвено от НАТО (САЩ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 0
vstoykov
преди 7 години
Това, че ползват думичката наратив е индикация, че може би статията е писана от англоговорящи специалисти и после е преведена от български преводачи на български.Други термини, които са индикация за подобна практика са "пътна карта" (правилен превод: план за действие), "чувствителна информация" (конфиденциална информация).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 3
lozkhris
преди 7 години
Не знам дали си забелязал, но суровините са деноминирани в долари, не в турски лири. И като така Хамериката може да си печата колкото си иска - само че ефектът от принтирането при турците ще е съвсем друг, брат, щот за да си купуваш петрол ти трея зелено, не хартийки с лика на некъв ходжа....Като започне хем да бяга кешът, хем да си печатат, не след дълго ще им трябва сериозна обмяна на челен опит с Жан Виденов...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 16
dmm
преди 7 години
когато парите свършат- Не знам дали си забелязал , но турците не членуват в никакъв икономически съюз, който да им ограничава правата за печатане на собствена валута. Пример САЩ- печатат на воля и това е, това предстои и с турция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 4
lozkhris
преди 7 години
Точно това е разковничето - ИКОНОМИКАТА !!! Тя вървеше нагоре допреди година-две, но от тогава е тръгнала стремително надолу - драстичен спад на инвестициите и туристите и увеличаване на дефицита. Ердоан е на върха на собственото си величие и вече смята, че няма нужда от нищо повече - нали овладя народната любов и погреба кемаловата държава?! И точно тук ще започне краят му, всъщност. Защото когато парите свършат / държавните, не неговите / - а то ше е сравнително скоро - когато спекнат социалните помощи, намалеят пенсиите,а заводите и фабриките започнат да затварят, народната любов изведнъж ще секне. И тогава фалшиви преврати няма да помогнат.Ще остане само вариантът еднопосочен билет с US Air Force, ако, разбира се, преди това не се е скарал и с Америка.А тя не е за пренебрегване-може да не е лоялна към съюзниците си,но е последователна към враговете си.А скара ли се с Америка,няма да го приемат ни в Москва, ни в Тел Авив..Ще остане Риад, но кой блянува да живее там.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 20
ing5rov
преди 7 години
Опитвам се да си представя митинг на неавторитарния Плевелиев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 5
Jorkata
преди 7 години
И едно време на червените манифестации се събираха сума ти народ, ама после се видя кой какво подкрепя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
forexar
преди 7 години
наратив? ЪЪЪЪЪъъъъ? наратив? тц тц тц! Брееей! ... наратив? ...уауцелият наратив на Партията на справедливостта и развитието е за това периферията да поеме контрола над страната от ръцете на елита, който се възползва от държавната власт, а поддръжниците му виждат Ердоган като въплъщение на този наратив"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още