fallback

Турция наложи извънредно положение в страната

Засега мярката е със срок от три месеца

23:43 | 20.07.16 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Пет дни след несполучливия опит за военен преврат в Турция президентът на страната Реджеп Таийп Ердоган обяви налагането на извънредно положение в страната. То ще важи първоначално за три месеца, добави Ердоган в нощта срещу четвъртък след заседание на Националния съвет по сигурността и на кабинета, цитиран от Ройтерс.

Засега не е ясно какви правомощия ще получат властите и кои граждански свободи и права ще бъдат ограничени, но се предполага, че на първо място ще бъде намалена свободата на медиите, както и на събирането на хората на обществени места.

Ердоган се изказа и по темата за смъртното наказание. Въпреки критиката от страна на ЕС той поднови готовността си за повторното въвеждане на това наказание в Турция. „Светът не е само ЕС“, заяви той пред al-Dschasira в почивка на правителственото заседание. В САЩ, Русия, Китай и на други места смъртното наказание съществува, припомни той. 

„От 53 години ние чукаме на вратата на ЕС, те ни оставиха да чакаме 53 години“, критикува Ердоган Запада. Ако турският парламент промени Конституцията, за да въведе смъртното наказание, то Ердоган нямало да се противопостави на това. „Ще го одобря“.

Кабинетът в Анкара вече отстрани десетки хиляди държавни служители, заподозрени във връзки с Гюлен. Освен това пострадаха редица компании и една банка, за които се подозира, че движат финансите на мрежата на Гюлен, която Ердоган често наричаше паралелна държава. 

Президентът обвинява някогашния си довереник в опит да свали правителството, а самият Гюлен отхвърля твърденията и осъди опита за преврат. Освен това той призова САЩ да не удовлетворяват искането на Турция за неговото екстрадиране.  Президентът на САЩ Барак Обама обеща на Турция съдействие в разследването на опита за преврат. Междувременно чистката в Турция предизвика опасения в САЩ и Европа за върховенството на закона. Редица западни лидери разкритикуваха Анкара, че ограничава свободата на пресата. Освен това съюзници от НАТО заяви, че се тревожат за интегритета на турската армия след акцията срещу част от военните. Все пак от алианса посочват, че това не е имало значителен ефект върху усилията за борба с тероризма и споделянето на разузнавателна информация. Интернет регулаторът в Турция блокира достъпа до WikiLeaks в страната, след като организацията публикува близо 300 000 имейла, за които се предполага, че идват от управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:48 | 08.09.22 г.
fallback