IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган готви още мерки в рамките на чистката

Според Wall Street Journal стъпките в сферата на сигурността ще улеснят властите в репресиите срещу участниците в опита за преврат

22:11 | 20.07.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турските лидери и генерали се събраха на извънредно заседание за сигурност в сряда, за да подготвят допълнителни мерки срещу заподозрените лица, опитали да направят преврат в петък, съобщи Wall Street Journal.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е дал начало на заседанието наНационалния съвет за сигурност, малко след като се е врънал в Анкара за пръв път от петък. След пет часа сесията е продължила като правителствено заседание.

Високопоставени представители на властите са отказали коментар преди срещата, но според източници на Wall Street Journal Ердоган се очаква да прокара строги мерки в сферата на сигурността, за да улесни правителството в чистката срещу метежниците.

„Надпреварваме се с времето, трябва бързо да вземем решения и бързо да постигнем резултати“, заяви Ердоган във вторник, малко преди да напусне Истанбул. 

До момента задържаните заради проваления преврат са над 6 300 военни, сред които 118 генерали и адмирали. Около 1000 от задържаните са обвинени във връзки с опита за пуч.

Новите мерки се очаква да помогнат на властите за чистката в публичния сектор на симпатизантите на влиятелния духовник Фетхуллах Гюлен. Движението на Гюлен, който живее в изгнание в САЩ и е бивш съратник на Ердоган, беше обявено за терористична организация от Ердоган през май тази година.

Кабинетът в Анкара вече е отстранил десетки хиляди държавни служители, заподозрени във връзки с Гюлен. Освен това пострадаха редица компании и една банка, за които се подозира, че движат финансите на мрежата на Гюлен, която Ердоган често наричаше паралелна държава.

Президентът обвинява някогашния си довереник в опит да свали правителството, а самият Гюлен отхвърля твърденията и осъди опита за преврат. Освен това той призова САЩ да не удовлетворяват искането на Турция за неговото екстрадиране.

Президентът на САЩ Барак Обама обеща на Турция съдействие в разследването на опита за преврат.

Междувременно чистката в Турция предизвика опасения в САЩ и Европа за върховенството на закона. Редица западни лидери разкритикуваха Анкара, че ограничава свободата на пресата. Освен това съюзници от НАТО заяви, че се тревожат за интегритета на турската армия след акцията срещу част от военните. Все пак от алианса посочват, че това не е имало значителен ефект върху усилията за борба с тероризма и споделянето на разузнавателна информация.

Интернет регулаторът в Турция блокира достъпа до WikiLeaks в страната, след като организацията публикува близо 300 000 имейла, за които се предполага, че идват от управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Местни медии публикуваха текстове, които определят като признания за предателство от страна на лица, обвинени в измяна заради преврата. Автентичността на тези текстове обаче не може да бъде потвърдена от независима страна, посочва WSJ.

Вестник „Хюриет“ и Анадолската информационна агенция публикуваха изявление на подполковник Левен Тюркан, близък до началника на генщаба ген. Хулуси Акар, в което Тюркан казва, че е вербуван от движението на Гюлен в гимназията. Освен това подполковникът казва, че е бил информиран за планирания преврат и е смятал, че ген. Акар е можел да бъде убеден да се присъедини към метежниците. Отказът му обаче отчасти е довел до провала на преврата.

Представители на турските власти отхвърлят твърденията, че чистката може да се превърне в лов на вещици. Премиерът Бинали Йълдъръм неколкократно подчерта върховенството на закона и предупреди да не се прибягва до отмъщения. Освен това той се закани да накаже метежниците и да разруши мрежата на Гюлен.

Властите в Анкара полагат усилия да отстранят поддръжниците на Гюлен в полицията и съдебната система от декември 2013 г., когато някои разследващи и прокурори, вероятно близки до влиятелния духовник, обвиниха съратници на Ердоган в корупция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 0
дъртия
преди 7 години
Той ще го затвори, но те пак ще го отворят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
Варяг
преди 7 години
Лош Ердоган,много лош,не стига че върви по стъпките на Садам ами и Босфоране ще да затвори за руските танкери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Дано!И аз имам такива очаквания.Обаче ме гложди едно съмнение - ако все пак го оставят да прави колкото си иска глупости за да може след време да разделят Турция на 2 или 3 държави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
Jorkata
преди 7 години
Тоя няма да изкара до края на годината...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Нощта на дългите ножове ше е дълга и тя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Цитати от новините днес:"С решение на Съвета за висшето образование от работа са отстранени 1 577 декани на факултети и много ректори.Турското министерство на образованието обяви, че ще бъдат затворени 626 образователни институции,съобщи турската телевизия НТВ. Предстои да бъдат закрити 524 частни училища и 102 други институции заради предполагаеми действия срещу конституционния ред, посочва телевизията.Ердоган забрани на най-образованите - учените, да излизат от страната.До момента са апочнали дела срещу общо 9332 души. Сред тях са двама помощници на президента, 492 служители от Управлението по въпросите на религията, 100 полицаи, 6038 военнослужещи, 755 съдии и прокурори, над 250 служители от канцеларията на премиера и 650 цивилни лица.От постовете си в Министерството на младежта и спорта са отстранени 245 души. Сред уволнените служители в Министерския съвет са и 10 инженери-компютърни програмисти."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още