IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени в Русия са нараснали с 24% след 2 години ембарго

Хранителните продукти са поскъпнали с една трета, пише „Независимая газета“

13:09 | 05.08.16 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Две години след налагането на руското ембарго за европейските селскостопански стоки потребителските цени в Русия са нараснали с 24%, а хранителните продукти са поскъпнали с една трета, пише московският вестник „Независимая газета“.
Вестникът припомня, че след налагането на ембаргото (на 6 август 2014 г.) правителството е обещало да пресича спекулативното покачване на цените.
 

Вестникът отбелязва, че управлвяващите са нарекли санкциите „балсам за душата“, а в същото време експерти очакват още по-голям ръст на цените.

Изданието се позовава на статистически данни, според които потребителските цени отбелязват 24 на сто ръст, а храните около 30%. Рибата поскъпва с над 40%, плодовете и зеленчуците – с над 30%, млякото и млечните продукти – с 20%, месото и пилешкото – с над 10%.

Вестникът цитира и информация на икономическото министерство, което твърди, че за две години ембарго храните са поскъпнали с 31,6 на сто, а руският пазар се е адаптирал към ембаргото.

Приносът на храните към инфлацията през юни е намалял с 31 на сто на годишна база след отбелязания пик през  февруари 2015 година, когато е бил 52 на сто, казва министерството.

В статията се отбелязва, че очевидно руските контрасанкции след санкциите на Запада вече не са само временна мярка, след като няколко пъти бяха удължавани, последно – до края на 2017 година. Социолозите потвърждават, че руснаците икономисват от хранат, ядат по-малко и по-зле, пише вестникът. 

В репортаж на изданието се разказва, че магазините са си върнали вида от съветско време. Колкото повече обеднява асортиментът,  толкова повече супермаркетите приличат на музеи – светли и просторни. Честа е практиката щандовете да бъдат запълвани само от един продукт. Само че в миналото вкусът на храните е бил по-добър, пише авторът Вера Цветкова.

Междувременно ТАСС информира, че над 7,5 хил. т растителни храни от ембарговия списък са унищожени за година в Русия. От тях значителен е делът на плодовете и зеленчуците – ябълки, круши, праскови, домати и др. За година са унищожени и  228,642 т животинска продукция.

Тази практика беше въведена в Русия година след налагането на ембаргото – на 6 август 2015 г., припомня ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 11 rate down comment 17
markoci
преди 7 години
Щото ако са в рубли, долара поскъпна с повече за тия 2 години , което означава че на практика цените на Руския пазар реално са паднали в доларово изражение.......Също не се говори с колко са се повишили доходите през тези две години ако става дума за Рубли ....абе неграмотна работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 17
markoci
преди 7 години
Много нескопосано написана статия.Тези цени са пораснали в Рубли или в долари ?Щото ако в рубли ,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 15
michaelis12
преди 7 години
ама какви глупости бе каллъф ?!? Аз ти казвам колко плащах като бях за месец в България някъде от порядъка между 2100 и 2400 ти на луд ли ме прайш ли кво, текущи разходи и сметки храна и малко напред назад аз няма да стоя затворен в къщи там я ?!? Ти ако не се грижиш за никой, а само за гъзюгата си е друг въпрос. В икономически аз ше съм отличник там за разлика от тебе .... :)) В Русия първо тая "инфлация" не е ефективната там тряя да е нещо от порядъка на над 35% и второ ако в България сме в ДЕФЛАЦИЯ как твърдиш ти или който още там ако стане Инфлация верно тогаа незнам кво ше стане, че те ше пукнат хората от глад ве ало ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 17 rate down comment 10
needtoknowmore
преди 7 години
Я ми кажи честно, колко пари ти плащат на пост да пишеш глупости? Пусто това е икономически форум, а ти с тези познания и в икономически техникум не можеш да влезеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 15
michaelis12
преди 7 години
Аз нема съм студент цел живот ве, нема кво да питам студентите. Не за САМ човек 40лв на ден а за тричленно дете ... :)) Нали бях в Бъгария и ги остаях ве ти на луд ли ме прайш ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 13
michaelis12
преди 7 години
Щото си дървен философ и просс за тва.. кат те глеам КОЛКО си колко си компетентен майгата си евало ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 14
michaelis12
преди 7 години
Начи ако руснаците имат САМО 24% реално покачване на цените (което ме съмнява) щото треа да е повечко, аз щи дам пример в Германия и Австрия с колко % се е качило например кис. мляко от 0.69 на 0.89 цента. Аз в тая цена виждам 28% и кусур % увеличение ти колко дефлация виждаш там ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 11
needtoknowmore
преди 7 години
Защо все държиш да си показваш икономическата си некомпетентност и комунистическото си мислене? Потребителската кошница само от билетчето в Софето ли е? Само от винетката ли е? Този твои пример човек всеки ден по 40 лева да оставя ... той само на хайвер и френско вино ли го кара? За 40 лв сам човек ще има храна си сготви за няколко дни напред ... питай ги студентите как карат цяла седмица с 20 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 11
ing5rov
преди 7 години
Той любопитния няма време да попрочете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 14
michaelis12
преди 7 години
В Русията има инфлация що да нема, а при нас кажи с колко % дефлация се е увеличило билетчето и винетката - само тва. Аааайде Путинофобите тука да ми сметнат от 1.00лв на 1.60лв. колко % дефлация е тва ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още