IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Русия да се раздели с долара?

Правителството на президента Путин работи по план да отдели най-големите си индустрии от американската валута, но дали ще успее?

15:14 | 20.10.18 г. 18
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия е водещ износител с търговски излишък от 115 млрд. долара миналата година. Металите ѝ, зърното, петролът и газта се ползват навсякъде по света и остават изключително търсени на запад, въпреки влошаващите се отношения между Москва и много западни столици.

Нарасналата търговия с Китай и други азиатски партньори през последните години помогна да се намали цялостния принос на долара към валутните сетълменти в Русия, но зелената валута все пак е формирала 68% от входящите сетълменти миналата година.

„Подкрепям посоката към повече плащания в национална валута, със сигурност“, заяви гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина. „То трябва да продължи според икономическата целесъобразност и да се вземат предвид интересите на нашите износни компании. Въпреки това посоката е обещаваща“.

Russia's efforts to reduce dollar-denominated debt have been modestly successful

От 68% от общия външен дълг на Русия през декември 2015 г. до 53% през март тази година стремежът страната да „отвърже“ задълженията си от долара има скромен успех.

Макар че Руската централна банка свие доларовата си дългова експозиция, това е по-скоро изключение. Правителството е успяло да свали експозицията си до само 31% спрямо три четвърти през 2011 г.

По-важното е, че руските банки и компании – които вероятно ще бъдат ударени от нови санкции – успяват да превърнат част от дълга си в рубли от долари.

Експозицията обаче все още е над 55% в корпоративния сектор.

Increased trade with US rivals will help Russia de-dollarise

На съвместно военно учение във Владивосток миналия месец Путин и китайският лидер Си Дзинпин обещаха заедно да се борят срещу американските политики, включително санкциите срещу Москва и митата срещу Пекин.

Превръщането на тези обещания в реални ползи ще бъде от съществено значение за усилията на Москва да се раздели с долара. През последните години засилената търговия с Китай компенсира по-слабата търговия с ЕС, а Путин и Си Дзинпин казват, че искат да увеличат употребата на руската и китайската валути в трансграничната търговия.

Турция също каза, че е отворена за търговия в местни валути с Русия. Но търговията с Анкара е много по-малко важна, отколкото тази с водещите западни партньори, а механиката на плащане за стоки в лири и рубли тепърва ще се разработва. Предвид собствените финансови проблеми на Турция страната има по-малко пространство и склонност да бъде щедра, отколкото Москва може би се надява.

„Раздялата с долара е възможна до известна степен, но въпросът е не дали искате да останете на територията на долара, а накъде ще тръгнете след това. Евро? Юан? Биткойн? Какъв е моделът на тази следваща система?“, пита Константин Коришченко, бивш заместник-председател на Руската централна банка.

„Няма едно единственото решение, може да има няколко отговора“, допълва той, подчертавайки, че все си има цена.

Russia's reliance on oil is a major stumbling block in its efforts to de-dollarise

Въпреки обещанията и програмите Русия да намали зависимостта си от въглеводороди, производството на петрол и газ остава гръбнакът на икономиката на страната, формирайки около 50% от федералния бюджет.

Макар че газът обикновено се продава на европейските страни с дългосрочни договори, които могат да бъдат в евро, глобалната петролна търговия е доларов пазар, а основните трейдъри едва ли биха приели валутните рискове при покупка и продажба в други валути.

Китай, който увеличи покупките си на руски петрол и газ, може да бъде отворен този внос да не е в долари – но едва ли други страни биха последвали примера.

„Може да кажете: добре, нека се откажем от долара и да търгуваме петрола в евро“, казва Коришченко. „Либия се опита и се провали. Ирак се провали. Ролята на долара на петролния пазар няма да се промени бързо“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 0
Sokratus
преди 5 години
Ние сме съгласни и ще им плащаме в левове! Все пак вноса ни от русия е с над 6 млрд повече от износа ни!Давайте тавариши петрол за левовехахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 16 rate down comment 12
ABBA
преди 5 години
Че к'во му е на юана.Основно от Китай внасят.Какво купуват от краварите? ГМО - при тях е забранено.Шистов газ?Епъли? Тях пак у Китай ги дялат....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 20
Hahoto
преди 5 години
Може ли Русия да се раздели с долара? Отговор: Много искат, но не могат! Сами го признават! Просто все още е по-изгоден от алтернативите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 5 години
Мисля че наистина си виждал извънземни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 13
ABBA
преди 5 години
"Въпроса е - иска ли Русия всъщност наистина да се откаже от долара?И ако иска, то защо не го прави наистина ами само плямпа"Защото от USAID поднесоха на Елцин конституцийка с валутен борд, в който пише, че международното (разбирай щатското) законодателство е над руското. Получава се параграф 22, за което 5-тата колона пречи да бъде съборен тоя параграф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 0
julian12
преди 5 години
Fair - справедлив, честенFire - пожарЕй, с тоя английски ще се избием някой ден...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 9
bgMan
преди 5 години
Мине не мине време и някой от Русия пусне пак тази партенка.Въпроса е - иска ли Русия всъщност наистина да се откаже от долара? И ако иска, то защо не го прави наистина ами само плямпа докато всяка година търговския й оборот в долари скача. Голямо отказване, няма що...Ако е толкова силна, колкото се помпа по медиите досега да е наложила ако не рублата то някое друго разплащателно средство. Сибирски радиоактивен чакъл например. Едно светещо сибирско камъче = 10 американски гнили долара без покритие. Ама що ли пак с новото си средство трябва отново да се равняват с фалиралия долар дето отдавна нямал покритие не знам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 26 rate down comment 5
data
преди 5 години
ха , пък кой ви е спрял да се разплащате с квот си искате в момента ? Ми да оферират в рупли - кой ги е спрял ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 37
Стоян Петров
преди 5 години
Колкото до долара всички сте наясно, че той вероятно ще престане да бъде световно разплащателно средство и резервна валута. Това ще се случи когато му дойде времето, а не когато пожелае руския самодържец. Поне аз не виждам това събитие в близките 50 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
за какво ти е ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още