IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Произведен в Русия пътнически самолет има само един купувач - Аерофлот

Руската авиокомпания, която има 54 самолета Сухой Суперджет 100, трябва да получи още 17 тази година

20:00 | 19.02.20 г. 82
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Основният пътнически самолет местно производство на Русия, Сухой Суперджет 100, замислен като конкурент на Airbus, Bombardier и Embraer, няма потвърдени поръчки тази година освен дългосрочната сделка с държавния авиопревозвач Аерофлот, съобщиха двама източници пред Ройтерс.

Самолетът, който започна да изпълнява полети през 2011 г. и беше първият пътнически самолет, произведен в Русия след разпадането на СССР, премина през сътресения, въпреки че държавата наля милиарди долари в развитието му. Миналата година самолет Суперджет се разби при приземяването си в Москва, при което загинаха 41 души.

Компанията Граждански самолети Сухой, която е контролирана от руския държавен холдинг Ростек, се надяваше да продаде стотици машини. Но заради вялото търсене, проблеми с обслужването и закъснения на доставките на резервни части само 142 самолета са в експлоатация.

Очаква се Аерофлот, която в момента има 54 самолета Суперджет във флотилията си, да получи още до 17 броя тази година, съобщи пред Ройтерс руското министерство на търговията и индустрията. Авиопревозвачът подписа дългосрочен договор през 2018 г. за наемането на сто самолета Суперджет между 2019 и 2026 г.

Но двама запознати с плановете на компанията източници заявиха пред Ройтерс, че в момента Сухой няма други клиенти през 2020 г.

„Проектът Суперджет зависи от решение на правителството за държавна подкрепа, защото все още не работи търговски“, каза единият от източниците.

Суперджет е опериран предимно в Русия от регионални авиокомпании, корпорации и държавни институции. Той има смесен успех сред чуждестранните авиопревозвачи.

Ирландската авиокомпания CityJet спря да оперира седемте си самолета Суперджет миналата година, а мексиканската Interjet съобщи миналата година, че планира да продаде своите 22 самолета Суперджет.

Сухой е отказала да разрие пред Ройтерс портфейла си с клиенти.

„Компанията работи за задействането на договори в интерес на операторите на самолети и на клиентите, основният от които е руският авиопревозвач Аерофлот“, съобщи тя.

В отговор на въпрос дали планират да купят или наемат самолети Суперджет тази година, трите най-големи частни авиокомпании в Русия – S7, ЮТеър и Урал Еърлайнс, са отговорили отрицателно.

Пет други руски авиокомпании, които имат Суперджет във флотилиите си, не са отговорили на молбата за коментар.
Авиокомпанията ИрАеро, базирана в Далечния изток на Русия, която преди време поиска компенсация от Сухой заради лошото техническо представяне на Суперджет, съобщи пред Ройтерс, че е имало проблеми с използването на самолетите и че „условията по договора са далеч от най-благоприятните за потребителите“.

Сухой съобщи миналата година, че ще продаде 16 самолета на клиенти. Тя обаче не успя да постигне целта и достави само осем самолета, пет от които бяха наети от Аерофлот.

До момента авиокомпанията е наела пет от стоте самолета Суперджет, които се ангажира да наеме с договор със Сухой от 2018 г.

Трансакциите бяха финансирани от руската държавна банка за развитие ВЕБ. Но споразумението беше ad hoc и все още не е взето решение как ще бъдат финансирани следващите 95 самолета, разкри трети източник, нает от компания, работеща със Сухой.

ВЕБ съобщи пред Ройтерс, че обмисля бъдещото финансиране на доставките на Суперджет и е готова да финансира доставки и за други купувачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 16 rate down comment 9
zelka007
преди 4 години
какво да коментирам дядя вова , едното е изтребител на въоръжение . произведени почти 500 броя , поръчани още толкова ... другото е чертеж . летят прототипи . индийците и китайците що се махнаха от проектът ? а ? щото това дето го пише на линкчето не е истина ... сигурно ще стане , сигурно ще го постигнат някога . не казвам , че няма да могат . но то не отговаря на истината . засега . някога може би да ... и този нов двигател за су57 се чака от 10 години и все ще е следващата година ... :))) ... ето виж какво е двигател за круизна скорост mach 2 , годината е 1966 , и това не е военна машина , а за граждански цели ... без форсиран режим ... :))) ... а рашките викаш ЩЕ го правят те първа ... https://en.wikipedia.org/wiki/Rolls-Royce/Snecma_Olympus_593
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 14 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
хаха ... чекай . това по белите държави , не само усато , го има от 50-60 години ... ваште чак сега ли ЩЕ го постигат ... демек още го нямат ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 10
дядя Вова
преди 4 години
Не, няма, но това не отменя фактите от линка Зеле: 00
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 14 rate down comment 10
zelka007
преди 4 години
хаха , дядя вова , още ли мислиш че ердоган ще се набутва с руссиянски железа ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 17
дядя Вова
преди 4 години
Зеле, коментирай параметрите от линка.И скоро СУ-57 ще е с новият двигател - свръхзвукова скорост без форсаж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 11
дядя Вова
преди 4 години
Малко ZOOM и наслада....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 21 rate down comment 11
zelka007
преди 4 години
су37 е произведен в един екземпляр , който се е разбил и повече не са правени . сигурно имаш впредвид су57 ... :))) ... но той е все още на чертежи . имат 6 прототипа , опс вече са 5 , дето летят по парадите и изложенията ... това все още НЕ Е ИЗТРЕБИТЕЛ . даже е далече от такъв ... докато Ф22 е такъв в производство и на въоръжение - 166 са на въоръжение ... :))) ... това е машина създадена за тотално въздушно превъзходство ... руссияните още доста има да орът на тази нива ... не казвам , че не правят изтребители , напротив - правят . но чак за най-добрите ... загубиха си инерцията преди 10 петилетки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 10
дядя Вова
преди 4 години
https://topwar.ru/uploads/posts/2020-02/1581144655_screenshot_389.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 8
supertrader
преди 4 години
Япония не произвежда самолети защото не и дават, едни хора се притесняват че ако почне да произвежда самолети флота им ще изчезне. В Японските учебници по история нямало посочена дата за края на войната и япончетата не я знаят. Това разбира се е шега а не фалшива новина, както твърдението че Япония не може да произведе самолет при положение че прави атомни реактори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 21
supertrader
преди 4 години
СУ37 е най добрия изтребител в момента, превъзхожда във въздушен бой Ф22 Раптор и това е доказано. Със сигурност ще успеят да направят самолет по добър от този на Боинг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още