IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След президентските избори Полша е разделена

Резултатите на двамата кандидати са близки, избирателната комисия ще обяви директно финалния резултат

10:28 | 13.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Анджей Дуда. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Анджей Дуда. Снимка: архив Ройтерс

Полша е разделена. Това е основният извод от втория тур на президентските избори.

Екзит пол показва, че вероятно действащият президент Анджей Дуда, подкрепен от консервативната партия „Право и ред“, ще спечели с минимална преднина пред опонента му Рафал Тшасковски, пише онлайн изданието politico.eu. Избирателната активност е била около 70%.

Дуда спечели 51 процента от гласовете, според анкета на IPSOS, докато Тшасковски, центристкият кмет на Варшава от партията „Гражданска платформа“, получава 49%.

По-рано изходните анкети показаха, че резултатите са твърде близки, заради което избирателната комисия на Полша обяви късно снощи, че няма да пусне частични преброявания, а ще публикува направо окончателното съобщение кой печели след 100% преброени бюлетини. Това ще стане или довечера, или във вторник (14 юли).

Резултат е знак за дълбокото разделение в страната. Около половината избиратели си искат Дуда начело, с което потвърждават желанието на управляващата партия „Право и справедливост“ за радикално преструктуриране на Полша, докато другата половина иска да насочи страната в по-проевропейска посока.

Кампанията на Дуда имаше за цел да затвърди консервативната му база, като той обеща продължителни щедри политики за социално подпомагане и атакува ЛГБТ общността. Той обвини и Германия в намеса в полските вътрешни работи и изрази притеснения заради призивите на евреите за репарации заради войната.

Тшасковски в голяма степен се обърна към хората, загрижени заради реформите на управляващите и политизирането на институции като съдилищата. Ако той спечели, се очаква вето върху инициативите на партията.

Близките резултати не попречиха и на двамата кандидати да обявят победа късно снощи. „Благодаря ви от все сърце", каза Дуда на своите привърженици. „Спечелването на президентските избори ... е невероятна новина. Много съм развълнуван“, коментира той. Тшасковски каза на своите привърженици, че „съм близо, но съм абсолютно убеден, че ще спечелим“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още