IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чернобил 35 години по-късно: Туризъм и слава от малкия екран

Украйна иска зоната около авариралата ядрена централа да бъде включена в списъка на ЮНЕСКО със световното наследство

11:26 | 26.04.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg</em></p>

Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Поредицата получи смесени отзиви в Украйна и Русия. Докато мнозина похвалиха драматичната мощ и яркото изображение на най-лошите последици от ядрената енергия, руските десни публикации и държавните медии са изключително критични. Това отчасти може да се обясни с вековната представа за Русия, че всякакво външно изображение на страната, което не е изключително положително, се окачествява като антируска пропаганда, резултат от циничен заговор за подкопаване на руската слава.

Изненадващо дори заместник-директорът на Националния музей в Чернобил в Украйна Анна Королевская е критична към продукцията, която изглежда внушава, че усилията за евакуация и облекчение са били извършени въпреки правителството, а не заради него.

„Всъщност четиридесет министерства и ведомства участваха в смекчаването на бедствията ... включително правителството на Република Украйна. Но има парадокс - това е могло да бъде направено само от тоталитарен режим. Ако в тази държава имаше частни предприятия, пазарни отношения, всичко щеше да се развие по различен начин, както виждаме от инцидента във Фукушима“, казва тя.

През 2020 г. уникален украински арт проект започна да събира доста шум в YouTube. Личният проект на дизайнера Андрий Приймаченко е поредица от кратки видеоклипове, които вместо разказ се опитват да уловят атмосферата около инцидента. Той е прегледал безброй декласифицирани архиви, за да намери материали за проекта си. Атмосферата е силно киберпънк и напомня на филмите за Blade Runner. Най-популярното видео, озаглавено "Най-страшното телефонно обаждане на 20-ти век", пресъздава телефонния разговор между диспечерите и персонала на Чернобилската електроцентрала. Вниманието към детайла му придава силно усещане за реализъм: гласовете например са умишлено изкривени.

Видеоклиповете са натрупали близо 10 милиона гледания.

Чернобил играе голяма роля в украинското съзнание. Бедствието символизира разпадането на късния Съветски съюз и въпреки че усилията за помощ са проведени по изненадващо ефективен начин, те са твърде малко и идват твърде късно. В крайна сметка затворената, непрозрачна система позволява на ситуацията да се развие точно така.

Сега Припят е една от най-известните туристически атракции в Украйна. Посетителите могат да разгледат напълно изоставения град, като природата вече е възстановила голяма част от земята, която човешките структури са заели. Наскоро украинският министър на културата Александър Ткаченко очерта намеренията си да направи Припят и самата централа край Чернобил - вече обезопасена със специален саркофаг, обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Централният булевард на Припят е вече почистен от дървета и храсти и дори е свързан отново към електрическата мрежа, посочва Euronews. През 2020 г. бившите жители на този някога процъфтяващ град го посетиха за първи път след инцидента, за да отбележат пет десетилетия, откакто е създаден за първи път в тогавашния Съветски съюз.

Освен реставрационни действия в Припят, правителството на Украйна планира и нов музей, показващ спасително оборудване, използвано по време на почистването преди 35 години.

Зоната около Чернобил остава паметник на големите човешки грешки, извършени от съветските власти преди 35 години, довели до експлозия на реактор № 4, пожар и след това изхвърляне на радиоактивен материал в атмосферата. Съветските власти се опитват да скрият инцидента, а светът научава за експлозията чак след като се завишават нивата на радиация в Швеция. До 2019 г. от тогавашния саркофаг на централата изтичаше радиация. Същата година най-накрая беше изградено ново съоръжение, като вътре роботи продължават да демонтират останки от реактора.

В последните години украинските власти осъзнават потенциала на района да се превърне в туристическа атракция. „Нашият туризъм е уникален; това не е класическа концепция за туризъм “, каза Богдан Боруховски, заместник-министър на околната среда на Украйна. „Това е област за размисъл, област, в която можете да видите въздействието на човешката грешка, но [където] можете да видите и човешкия героизъм, който я коригира“, допълва той.

И четирите реактора на централата са в процес на демонтаж, но тази работа няма да бъде свършена преди 2064 г. Нивата на радиация вече са достатъчно ниски, така че да могат туристите безопасно да посещават мястото и учените да извършват работата си. Украйна все още забранява дългосрочно обитаване в зоната, въпреки че се смята, че около 100 души - предимно възрастни бивши жители, са нарушили реда и продължават да живеят там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
...по-точно 200 000 деца родени с уродства и малформации има в Украйна. Заради амбициитте на едни руски партиици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
И не знам дали след Фукушима или след Бхопал да има построени медицински заведения за десетки хиляди родени с малформации и уродства, за които се грижи украинското правителство. Има заснети документални филми в тези медицински заведения ако могат да ти издържат нервите да гледаш подобни ужаси. После що украинците ненавиждали руснаците. Ами има защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
Има защо да се споменава.Не си ли чела, че ако не е била саможертвата на няколкостоин руснаци е имало доста голяма вероятност разтопеното ядро да попадне в подпочвените води и да отрови територия с големина на половин континент заедно с цялото Черно море. След това десетки милиони жертви и необработваема земя за стотици години. Дори и Фукушима би била като смешка в сравнение с подобен катаклизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
ти и в момента си хапваш все още цезии 137 от чернобил ... какъвто и земеделски продукт да вземеш от Европа в него продължава да има радиоактивни изотопи от експлозията . да , наричат ги фонови , защото са в "допустимите" граници , и още стотици поколения след нас ще ги ядът изотопите от чернобил и фукошима ... :)))беляНЕ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
serafima
преди 3 години
"Бедствието прикова вниманието на света, за разлика от всяка друга индустриална авария в историята. За сравнение, по-малко от две години преди Чернобил при експлозия в завод за пестициди в Бхопал, Индия, са загинали 3 787 души според официални данни. Малцина помнят това." После дойде Фукушима. Малцина помнят и това. Но всички ги плашат и заклеймяват Чернобил. Не че не беше УЖАСНО.Но докато такива катастрофи се политизират от по-устатите и налагащи се в света, човечеството няма да прокопса. Трябва обективност и принципност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още