IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чернобил 35 години по-късно: Туризъм и слава от малкия екран

Украйна иска зоната около авариралата ядрена централа да бъде включена в списъка на ЮНЕСКО със световното наследство

11:26 | 26.04.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg</em></p>

Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Преди 35 години, на 26 април 1986 г. реактор в Чернобилската ядрена централа експлодира заради човешка грешка, лош контрол и лошо проектиран тест за безопасност. Радиоактивният облак бързо се разпространява из съветска Украйна и Беларус, като стига и до Западна Европа.

Към днешна дата това се счита за най-тежката ядрена катастрофа в историята и до 2011 г., когато аварира ядрената централа във Фукушима, беше и единственият инцидент, предизвикал най-високо ниво на тревога по скалата на международните ядрени събития, пише онлайн изданието Emerging Europe.

Инцидентът се случва около 1 през нощта. По времето, когато хората се събуждат в близкия град Припят, мнозина вече са със силно главоболие и неконтролируемо повръщане и кашлица. Населението все още не е разбрало какво се е случило.

Към 11 часа на 27 април, около 36 часа след инцидента, започва и евакуацията на населението в Припят. На жителите е казано да вземат само най-необходимото, защото им е обяснено, че ще могат да се върнат по домовете си до дни. Това никога не се случва и Припят до ден днешен е призрачен град. Към 3 следобед 53 хил. души са евакуирани в различни села в близост до сегашната столица на Украйна Киев. Още няколкостотин хиляди души са евакуирани през следващите дни и седмици. Общият брой на евакуираните от региона е над 353 хил. души, като е изграден нов град – Славутич, населен от работници и учени, на около 30 км от мястото на експлозията.

Официално 31 души са загинали вследствие на инцидента в период до 4 месеца след него. Сред тях са и двамата, загинали при първоначалния взрив. През следващите 20 години са регистрирани още 19 смъртни случая за възрастни и девет деца, вероятно от радиация от Чернобил.

Оценките обаче са различни: някои смятат, че броят на жертвите в дългосрочен план е 16 хил. души в цяла Европа.

Бедствието прикова вниманието на света, за разлика от всяка друга индустриална авария в историята. За сравнение, по-малко от две години преди Чернобил при експлозия в завод за пестициди в Бхопал, Индия, са загинали 3 787 души според официални данни. Малцина помнят това.

Може би основната причина Чернобил да запази своето значение е, че изкристализира страха на света от ядрения Армагедон, подхранван от идеологически конфликт между две ядрено въоръжени суперсили.

Чернобил е възпят в безброй парчета от попкултурата, откакто бедствието се случи. Музиканти от Дейвид Боуи, през Kraftwerk и рап дуото от Атланта Outkast отбелязват инцидента в своята музика. През 2007 г. видеоиграта Call of Duty: Modern Warfare привлече към Чернобил вниманието и на поколението, родено след аварията.

През 2019 г. HBO пусна най-успешната продукция за Чернобил на екрана, която се превърна в световен феномен. Понастоящем това е най-високо оцененото предаване във филмовите и телевизионни класации на сайта IMDB.

Чернобилът на HBO е трогателен поглед върху това как бедствието е повлияло на живота на обикновените хора. Продукцията улавя как некомпетентността, арогантността и непрозрачните институции могат да имат катастрофални последици, като задушните комунистически партийни бюрократи са представени като основните злодеи, а обикновените хора са героите.

Все пак минисериалът често се опира на обичайните стереотипи, почти винаги присъстващи в холивудското изобразяване на чужди култури. Някои сцени изглеждат така, сякаш продуцентите смятат, че терорът на Сталин от 30-те години никога не е приключвал.

Последна актуализация: 08:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
...по-точно 200 000 деца родени с уродства и малформации има в Украйна. Заради амбициитте на едни руски партиици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
И не знам дали след Фукушима или след Бхопал да има построени медицински заведения за десетки хиляди родени с малформации и уродства, за които се грижи украинското правителство. Има заснети документални филми в тези медицински заведения ако могат да ти издържат нервите да гледаш подобни ужаси. После що украинците ненавиждали руснаците. Ами има защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
Има защо да се споменава.Не си ли чела, че ако не е била саможертвата на няколкостоин руснаци е имало доста голяма вероятност разтопеното ядро да попадне в подпочвените води и да отрови територия с големина на половин континент заедно с цялото Черно море. След това десетки милиони жертви и необработваема земя за стотици години. Дори и Фукушима би била като смешка в сравнение с подобен катаклизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
ти и в момента си хапваш все още цезии 137 от чернобил ... какъвто и земеделски продукт да вземеш от Европа в него продължава да има радиоактивни изотопи от експлозията . да , наричат ги фонови , защото са в "допустимите" граници , и още стотици поколения след нас ще ги ядът изотопите от чернобил и фукошима ... :)))беляНЕ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
serafima
преди 3 години
"Бедствието прикова вниманието на света, за разлика от всяка друга индустриална авария в историята. За сравнение, по-малко от две години преди Чернобил при експлозия в завод за пестициди в Бхопал, Индия, са загинали 3 787 души според официални данни. Малцина помнят това." После дойде Фукушима. Малцина помнят и това. Но всички ги плашат и заклеймяват Чернобил. Не че не беше УЖАСНО.Но докато такива катастрофи се политизират от по-устатите и налагащи се в света, човечеството няма да прокопса. Трябва обективност и принципност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още